НОВИНИ

"Слава" е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Слава" на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм. Заглавието се нарежда сред най-успешните от новото българско кино. Премиерата на историята по действителен случай за кантонер, който открива милиони на релсите и ги предава в полицията, беше на филмовия фестивал в Локарно през изминалата година. Последва специална награда и още 19 отличия от най-престижните кинофоруми. Със "Слава" БНТ 1 закри и шестия сезон на Пътуващото лятно кино.

bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 13.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев е избрала заглавието между 10 филма, които отговарят на условията на Европейската филмова академия и са заявени от продуцентите си за участие. Първите места в класирането са заели "Слава" с 14 точки и "Безбог" с 10 точки.

"Слава", копродукция с Гърция, е с участието на Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и други.

Във филма кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го награждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерството на транспорта загубва стария му часовник, модел "Слава", който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата "Слава" и достойнството.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите "Аварийно кацане", "Реки без мостове", "Скок" (номиниран за Европейските филмови награди - 2013), "Урок" (носител на повече от 33 международни киноотличия).

В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия, припомнят от Националния филмов център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 20 000 зрители бяха пред екрана на Пътуващото лятното кино на БНТ1
Близо 20 000 зрители бяха пред екрана на "Пътуващото лятното кино на БНТ1"
Намаляват децата, които постъпват в детските градини в Добрич
Намаляват децата, които постъпват в детските градини в Добрич