НОВИНИ

Службите разследват има ли връзка между отравянето на Гебрев и Скрипал

България и Великобритания си сътрудничат в разследването в опита за отравяне на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев и евентуалната връзка със случая "Скрипал". Това стана ясно след среща на британския посланик Ема Хопкинс с премиера Бойко Борисов. В нея участваха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов. Главният прокурор беше категоричен, че случая Гебрев не е неглижиран, напротив - по него се работи особено активно.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:02, 11.02.2019
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Един от заподозрените за участие в отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания е идвал три пъти в България през 2015 г. През същия период е бил натровен и българският оръжеен производител Емилиян Гебрев. Въпреки че изследванията са показали, че отровата не е сред известните химически оръжия, между двата случая може да има връзка.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби по разследването. Всички други партньорски европейски служби взимат под особено внимание всякакви подозрения за намеса на руски служби в Европа и Великобритания има своя богат опит особено с разследването на случая "Скрипал".

Посланик Хопкинс обясни обаче, че към този момент не може да бъде изнесена информация по случая, тъй като разследването продължава.

Данни за случая с отравянето на Емилиян Гебрев изнесе главният прокурор Сотир Цацаров. На 28 април 2015 г. бизнесменът Емилиян Гебрев е вечерял с полски бизнес партньори в столичния хотел Кемпински. Ден по-късно е приет в тежко състояние във Военна болница. Отровени се оказват още изпълнителният директор на неговата компания "Емко", а четири дни по-късно и синът му.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Заключенията от токсикохимичните експертизи са показали, че отработено кафе в кафемашината в дома на г-н Емилиян Гебрев, както и в органична материя, ако трябва да бъде съвсем точни - в повърната храна от неговия син и следи по дрехите му, има следи от хлорпирифос. Хлорпирифосът според тези експертизи представлява инсектицид, който е силно токсичен и се използва за борба с вредители по земеделските култури.

Високо съдържание на хлор е открито и по рукола в салата на Емилиян Гебрев, която той е ял в деля на отравянето си в хотела. Разследван е земеделския производител доставил салатата, но заключенията са били, че отровният препарат е в малки количества, които не биха довели до отравянето на Гебрев.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Към този момент все още случая "Скрипал" не беше наличен, така че ние работихме тогава по всички факти и обстоятелства както в подкрепата на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в хипотеза на тезата, че става дума за битово натравяне.

В последствие разследването е било спряно до октомври 2018 г. когато главният прокурор е получил писмо от Гебрев с молба да бъде потърсена връзка със случая "Скрипал".

Сотир Цацаров, главен прокурор: Още на другия ден поисках от СГП информацията по спряното производство и разследването беше възобновено.
;

От разпита, проведен на другия ден след възобновяване на делото на 16 октомври дава за първи път информация за това, че непосредствено след инцидента е поръчано от него чрез ВМА изследване във финландска лаборатория заплатено от самия него.

Изследването потвърждава наличие на фосфороорганични съединения, които се съдържат в определени пестициди, но не е установен конкретния. Според лабораторията обаче използваното вещество не е в списъка с химическите оръжия забранени за използване.

Цацаров изнесе и факти свързани с руския гражданин Сергей Федотов, за когото се предполага, че е подпомогнал отравянето на Сергей Скрипал и е свързан с Главното разузнавателно управление на руската армия.

По данни на главния прокурор, Федотов идва три пъти в България през 2015 г., включително и през периода, когато е бил отровен Емилиян Гебрев.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Установява се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, отсядане в хотели, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация.
Разследването по случая продължава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради верификацията - лекарствата вече няма да се продават на блистери?
Заради верификацията - лекарствата вече няма да се продават на блистери?
Бизнесът поиска отлагане на срока за въвеждане на нови касови апарати
Бизнесът поиска отлагане на срока за въвеждане на нови касови апарати