НОВИНИ

Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в Хирошима

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По света и у нас" директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 17.10.2018 (обновена)
35834
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението, което тече в момента, трупата ще се извини пред публиката.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: От двама сценични работници, можем да потвърдим, да. Научихме го тази сутрин в 4.00 часа.

Успяхте ли да разговаряте с тях? Какви са причините, заради които са го направили?

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: Аз лично не мога да Ви кажа. Те трябва да отговарят лично. Полицията ще се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. Но ние сме решили - те са извадени от състава на операта. Но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка. На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото ѝ гостуване - безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България.


;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египетският президент е на тридневно посещение в Русия
Египетският президент е на тридневно посещение в Русия
Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония
Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония