НОВИНИ

Сънародниците ни зад граница не одобряват ограничаването на изборните им права

Реакцията на нашите сънародници зад граница - според тях дори обсъждането на подобна тема за ограничаване на изборните им права е дискриминация. Те приемат оттеглянето на законопроекта като нещо естествено. Не вярват, и че е иницииран от един служител на министерството на правосъдието без знанието на министъра. Българите в Турция вече са писали до омбудсмана Мая Манолова с конкретни сигнали за нередности от миналите избори - като спиране на изборния процес в секция, докато председателят отсъства дори за 10 минути.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:48, 05.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Българите, живеещи в Турция смятат, че появата на идея за уседналост при парламентарни и президентски избори не е насочена само срещу тях, а засяга правата на всички българи в чужбина.

Асан Ристемов - изселническо дружество "Балгьоч", Турция: "Такова предложение уседналост от 3 месеца може би щеше да дойде като последната капка, която да прелее вече чашата. Българите в чужбина не трябва да бъдат забравяни или да бъдат ограничавани, защото годишно, независимо къде живеят и работят, те имат голям икономически принос за страната ни."

Димитър Иванов, който живее в Швейцария и от години координира доброволците за вота на българите в чужбина смята,че оттеглянето на законопроекта е нещо естествено.

Димитър Иванов - временни обществени съвети на българите в чужбина: "Българската нация - една седма е в чужбина. Можем ли въобще да си представим една България, която е дългогодишен нетен износител на кадри за цял свят, която повече не се интересува от тези кадри и смята, че веднъж прекрачили граничната бразда - те никога няма да се върнат. Но си задавам въпроса - ще видим ли някога държавническо мислене на каквото и да било ниво, последователна държавна политика или ще бъде всичко пожарно, ще бъде всичко в последния момент, несвързано логически, хаотично."

Идеята за въвеждане на уседналост при гласуване според Димитър Иванов противоречи изцяло на интересите на страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Десницата у нас спечели изборите, защото ГЕРБ е дясна партия
Даниел Митов: Десницата у нас спечели изборите, защото ГЕРБ е дясна партия
Ученици организираха великденски базар за обновяване на училищен двор
Ученици организираха великденски базар за обновяване на училищен двор