Столицата ни е първият град в България, който се включва в световния формат за кулинарно изкуство "Ресторант Уийк".
В седмицата на ресторантите са включени 25 от най-добрите заведения за хранене в столицата. Вече са направени 900 резервации от любители на качествената кухня.
Николай Коев, организатор на София Ресторант Уийк: Идеята е да направим празник, да направим фестивал и да поканим хората да се забавляват по необичаен за тях начин. Да могат да посетят в една седмица не един, а няколко ресторанта.
Ресторантите са избирани по няколко критерия. На първо място е разнообразието - различни континенти, различни кулинарни традиции. Има и такива, които се опитват да опазят изчезващите български традиции от кухнята.
Димитър, управител на ресторант "Багри": В нашия ресторант може да откриете продукти, които са изцяло от български малки ферми, които отглеждат своята продукция по натурален, естествен начин и месото и млечните продукти, които зареждаме са изцяло от пасища на отгледани животни.
Седмицата на ресторантите в София е добра възможност и за развитието на туризма.
Тодор Чонюбанов, заместник-кмет на Столична община: Убеден съм, че вървим в правилната посока, защото в последните 5 години, всяка година София отбелязва повече от 10% ръст на туризма. Нашият град все повече и повече се утвърждава като водеща туристическа дестинация в България.
Организаторите на София "Ресторант Уийк" са подготвили менюта за всеки вкус и обещават една незабравима емоция за гостите.