НОВИНИ

Софийската фабрика на "Булгартабак" спира дейност

От днес софийската фабрика на "Булгартабак" спира дейност. Тази сутрин десетки работници се събраха пред "София БТ" на протест, докато Главната инспекция по труда и приватизационната агенция извършваха проверка вътре.

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 01.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Трудовата инспекция откри едно нарушение - работниците не бяха допускани до работните си места. Резултатите от проверката на Агенцията по приватизация се чакат в късния следобед. Страстите се нажежиха, след като ядосани работници се опитаха да влязат въпреки забраната, но охраната ги спря.

За да бъдат допуснати до работните си места, работниците тази сутрин трябваше да се намеси Инспекцията по труда. Проверката на инспекторите обаче освен това нарушение, не констатира други нередности. Въпреки че работниците бяха уведомени за удължаването на платения им престой по телефона със смс-и.

Юлий Манойлов, КТ Подкрепа: Аз се казвам Юлий, ето мен как са ме уведомили. Това е в 18:29 ч. Това е моето уведомление - от утре престоят продължава. За мен в една правова държава, където действа и КТ, и др. закони, аз днес на работа ли съм, или не съм?

Любомир Владимиров, Главна инспекция по труда - Софийска област: Според заповедта е обявен престой. Ами сега също ще изискаме да видим какво са изпратили по тия имейли, но ни уведомиха, че заповедта е изпратена по имейла. Не мога да кажа, сега ще искаме да проверим.

Удължаването на платения престой означава, че работниците няма да ходят на работа, но ще им се плаща. Проблемът е, че след 15-ия ден те автоматично могат да бъдат съкратени, без споразумение. Някои вече са подписали.

Работниците показаха и снимки, които са направили, на цеховете в Софийската фабрика. Цеховете ясно личи, че са празни, а машините са изнесени.

Какво е изнасяно и има ли нарушение на приватизационните договори, проверката на Агенцията по приватизация ще е ясна следобяд. На 6-и април работниците излизат на мълчалив протест пред НС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха улова на калкан в Черно море
Забраниха улова на калкан в Черно море
Бразилската левица протестира срещу импийчмънта на Дилма Русеф
Бразилската левица протестира срещу импийчмънта на Дилма Русеф