Повече кандидати в Софийския университет тази година

730 кандидат - студенти повече от миналата година - с това са похвалиха днес от Софийския университет. Процентно това е ръст от 10 на сто. Причините - въвеждането на тест и по-добра онлайн платформа за кандидатстване. Най-желана сред специалностите за шеста поредна година е "Психологията", "Правото" е на десето място. От днес до 14 юли е записването след първото класиране. След това ще стане ясно има ли незапълнени места.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:22, 12.07.2017
Чете се за: 01:33 мин.
Още

7230 кандидати има тази година Софийският университет или със 730 повече от миналата година. Днес това беше отчетено като успех и засилен интерес. Причините са няколко:

1. реформата на министерството в сферата на висшето образование е ограничила приема в специалности с ниско качество в различните университети.

2. Университетът е въвел нова онлайн платформа за подаване на документи,която е по-лесна за кандидатите и трето и най-важно за мен лично - тази година се кандидатстваше с тест, който беше близък до матурите. Ето какво каза днес ректорът проф. Герджиков за това.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Това не означава, че е по-лесно влизането, но означава,че кандидат-студентите, които са се готвили за матурите, а всички го правят, имат по-лесен достъп до изпита, те разбират за какво става дума, нямат нужда от специална подготовка. И второто е, че вие ни направихте голяма услуга - много от вас написаха, че изпита става по-лесен и въпреки че това не е вярно, е привлякло мнозина кандидати към СУ.

"Психологията" отново е начело на най-желаните специалности

След първото класиране сред най-желаните специалности за поредна година на първо място е "Психологията". Тук за едно място са се борили 30 души. Следват "Публична администрация и социология". Прави впечатление също, че между пето и девето място се нареждат специалности, свързани с информационните технологии - компютърни науки, софтуерно инженерство и т.н. Според ректора, ако тези специалности не бяха четири, а една щяха да са на първо място. Правото е на десето място. Но тук не отчитат това като падение. По-скоро знаете за право се кандидатства с два сериозни изпита, учи се 5 години, има стаж, така че от съвременните младежи не всеки се наема да го учи. Тук дадоха за пример и една нова специалност "Графичен дизайн", в която всички приети жени са с максимален бал. Също така според ректора тази година няма специалност, в която минималния бал да не е по-висок от миналата година.

Едва след третото класиране ще стане ясно дали ще има свободни места. Днес започна записването за второто и ще продължи до 14 юли. Местата тук са 4900. Общо са приети над 5500 души, тъй като е имало кандидат-студенти с равни балове. Дали обаче всички ще се запишат и ще има ли отново много свободни места още не се знае. Пак според ректора винаги има свободни места, но тук са надяват да са по-малко именно заради увеличения брой кандидати.

За съжаление няма наплив към приоритетните направления, както очакваше министерството. В университета не виждат повишен интерес на кандидати и към природните науки - физика, химия, и към математическите. И смятат, че трябва да се работи по това, защото така няма да се развият и инженерните науки след това.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Военни спасиха слон от морето край Шри Ланка
Военни спасиха слон от морето край Шри Ланка
Ботаническата градина в Садово с над 4000 вида растения
Ботаническата градина в Садово с над 4000 вида растения