Вино отлежава под вода в Хърватия. Посетителите на винарната дори могат да се гмурнат и сами да извадят бутилката, която да изпият.
This is a modal window.
Водите на Адриатика край полуостров Пелещац. Именно тук отлежава виното, произведено от Иво Сегович и партньор му. През 2009 година, като на шега, двамата решават да приберат няколко бутилки на 20 метра под водата. Условията са добри за отлежаване на вино, особено на червено, защото температурата е постоянна целогодишно - около 15 градуса. Идеята се оказва работеща, но се явяват два проблема - корковите тапи пропускат и светлината се оказва повече от необходимото. Специален корк и затваряне на бутилките с восък решават първия.
Иво Сегович, производител на вино: След като опитахме виното стана ясно, че то е много по-добро отколкото това, което отлежава в нашата изба. Оставаше да решим проблема със светлината. Обмисляхме варианти как да съхраняваме виното под вода, но и на тъмно, защото на 20 м все още е светло. Така се стигна до идеята с амфорите.
А това е решението на втория проблем. Иво и компания складират бутилките в амфори, а те са в специални метални решетки. Така виното престоява поне две години. А това несъмнено подобрява качеството му, обясняват сомелиерите. Дарко Дабич сравнява вината от избата - като едното е отлежавало под вода, а другото - по класическа технология.
Дарко Дабич, сомелиер: Основната разлика между тези вина, която се дължи на процеса на стареенето е, че това в амфората е много по-обло, по-меко и гладко.
Следващата голяма стъпка за компанията е приключението, наречено "Гмурни се и избери" - гостите на винарската изба ще имат възможност сами да вадят бутилките си. А Иво и компания имат амбицията да започнат да изнасят вино в останалите части на ЕС и САЩ.