НОВИНИ

Социалните работници готвят протест

Социалните работници протестират символично заради ниските заплати и мизерните условия, в които работят. Те настояват възнагражденията им да се увеличат с 40%. Следващата седмица планират да спрат работа за 1 час.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:22, 21.11.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Олег Дойчинов е социален работник от 15 години. Работи в отдела за хора с увреждания на дирекцията за социално подпомагане в столичния квартал "Люлин".

Олег Дойчинов, социален работник: Отделът е 15 човека, който обслужва 15 хиляди лица с увреждания. Недоволство - психологическа агресия на гишетата, когато сме. Даже някой път опити за физическа саморазправа.

Социалните работници от София често пътуват за проверки в различни райони на града. Всеки отдел разполага с по 2 карти за градския транспорт.

Златка Иванова, социален работник: Тези 2 карти се използват от колеги, които са за по-отдалечени адреси. Когато са по-близко адресите или се ходи пеша или съответно трябва да си платим транспорта.

Купуват си и канцеларски материали. Наложило се да заделят пари и за нагревател, защото нямали течаща топла вода.

Златка Иванова, социален работник: Нямаше течаща вода в тоалетната. Наливахме с кофи. Купихме си казанче.

Сградата вече се ремонтира. По данни на Агенцията за социално подпомагане заплатите на социалните работници са между 650 и 795 лева.

Олег Дойчинов, социален работник: Ядем коричките от постната пица на Дянков. Ние сме точно в категорията на работещите бедни.
Кремена Атанасова, КТ "Покдрепа": Социалните работници имат нужда от социални помощи. Те получават 500 лева или около 500 лева чиста заплата на месец.

Социалните работници искат заплатите им да се увеличат с 40%. Затова ще протестират предупредително следващата сряда.

Кремена Атанасова, КТ "Покдрепа": Няма да изпълняват служебните си задължения. Ще бъдат на работно си място, но ще стачкуват.

В бюджета за следващата година е предвидено увеличение на заплатите с 10%. Социалното министерство е поискало допълнителни 5 милиона лева. Ако ги получи заплатите на социалните работници ще се повишат с 15%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрова срещу гризачи е убила детето от Кардам
Отрова срещу гризачи е убила детето от Кардам
Наградиха най-големите корпоративни дарители
Наградиха най-големите корпоративни дарители