НОВИНИ

Започнаха разговорите за реформата на ТЕЛК

Другата водеща тема в последните дни - протестите на хората с увреждания. Национално представителните организации и социалният министър се разбраха да бъде замразена концепцията за оценка на работоспособността. След срещата те дадоха заявка, че диалогът между тях е възстановен и като начало ще се концентрират около корекции на наредбата за медицинската експертиза. Те трябва да ограничат възможностите за злоупотреби.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:21, 12.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Диалогът е възстановен,но не и разбирателството - обобщиха от Съюза на слепите. Повод за тези думи стана известно разминаване къде трябва да се насочат освободените средства след ограничаване на злоупотреби в системата.

Адриана Стоименова, Център за психологически изследвания: Имаме уверенията, че финансовите ресурси няма да бъдат пренасочвани в други насоки, а ще бъдат запазени в сферата на политиките на хората с увреждания, което за нас е съществено и изключително важно.
Валери Симеонов - вицепремиер: Ще бъдат пренасочени към други посоки, като част от тях ще бъдат насочени за обезпечаване на помощите за инвалиди, но в рамките на съответните нормативни там приети формули и т.н.

Според вицепремиера, злоупотребите с ТЕЛК-ови решения и неправомерно взети пенсии се равняват на стотици милиони лева, но призна че това не са точни данни. До сега анализ за злоупотребите в системата на лекарската експертиза не е правен. Известен е броя само на обжалваните телкови решения.

Адриана Стоименова, Център за психологически изследвания: По данни на НОИ осъществяващ контролни функции по издаване на решения на ТЕЛК 5 процента са тези които са връщани за доразглеждане и уточняване на посочените факти в решението
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Като един много по-малък процент в крайна сметка се потвърждават. Много е трудно да се направят оценки какъв е размерът на злоупотребите.

Промените в наредбата за медицинската експертиза ще ограничат корупцията в системата - са убедени и министрите, и протестиращите. Проблемът в оттеглената наредба е само начина ,по който се правят оценките на уврежданията.

Валери Симеонов - вицепремиер: Трудно се завишава контрол, когато е прекалено голям диапазонът на оценка на конкретно заболяване по преценка на лекаря.

Преговори по наредбата за медицинската експертиза са предвидени за утре сутрин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красотата на Северния полюс на Юпитер
Красотата на Северния полюс на Юпитер
Порожанов предлага да се създаде държавно предприятие за борба с градушките
Порожанов предлага да се създаде държавно предприятие за борба с градушките