НОВИНИ

Арменски гражданин живее в България от 23 години, но се озова в бежански лагер

Лишен от свобода, защото няма документи за самоличност и принуден да се върне в Армения - държава, която не познава и да служи в армията там. Пред това е изправен Нарек - 23 годишно момче, което е от арменски произход, но е израснало в България. И всичко това, защото българското законодателство не предвижда случаи като неговия, въпреки че те не са малко, и се отнася към него като към нелегален имигрант. Как едно младо момче, което прекарва целия си живот в България, се озовава в центъра за нелегални имигранти в Бусманци, вижте в репортажа на Мина Петрова.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:12, 12.04.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Нарек е роден в Армения, но когато е само на шест месеца, с майка му емигрират в България. Тя не успява да му издаде документи за самоличност. Преди 3 години, вече като пълнолетен, той прави опити да получи лични документи, но без успех. И така, в деня преди Великден, патрулка на пътна полиция прави рутинна проверка и спира колата, в която са Нарек и доведеният му баща.

Установяват, че момчето е без документи за самоличност и го отвеждат в 6-то районно управление.

Маргарита, приятелката на Нарек: Чакахме цял ден, от 2 часа до 7 часа някъде, чакаме, че ще дойдат уж да установят, че това е той, да ни видят на живо документите, които притежаваме, и съответно да го пуснат, нали на празника да не е там. Но в крайна сметка, дойдоха трима служители, които се представиха, че имат заповед да го затворят в Бусманци.
;

Заповедта е за краткосрочно настаняване на Нарек в Специален дом към Дирекция „Миграция“ в срок от 30 дни.

Диана Радославова, адвокат на Нарек: Технически, той се води абсолютно идентичен на афганистанци, сирийци, пакистанци, които преминават за първи път нелегално границата на България. Защото институтът за краткосрочно настаняване е създаден точно за тази цел - хора, които влизат в страната без документи да имат един месец време, в който да се разбере тяхната идентичност и дали да бъдат прехвърлени към Държавната агенция за бежанците или да бъдат наложени по-дългосрочни заповеди.

Обърнахме се към Министерството на вътрешните работи,за да разберем как би могъл да се разреши случая на Нарек. От там ни отговориха, че тъй като той и майка му не са предприели необходимите мерки за узаконяване на престоя му цели 20 години, правят извод, че Нарек е незаконно пребиваващ чужденец у нас. От Дирекция „Миграция" уточняват, че , за да получи право на пребиваване в България, трябва първо да се снабди с валиден арменски паспорт.

Оказва се,че това не е единичен случай.

Диана Радославова, адвокат на Нарек: В българското законодателство никога не е въведен режима на толерантност, на регуларизация, на възможност хора, които са напълно интегрирани в българското общество, те нямат никаква възможност да узаконят статута си.

Нарек не иска да се върне в Армения, защото не познава езика и държавата и целият му живот е свързан с България,тук са приятелите и роднините му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: За 10 години България е намаляла с 416 000 души
Евростат: За 10 години България е намаляла с 416 000 души
Колко българи живеят в Германия и какви са шансовете им на трудовия пазар?
Колко българи живеят в Германия и какви са шансовете им на трудовия пазар?