НОВИНИ

След случая с Желяз Андреев: Прокуратурата няма да задържи още четирима българи

Министерството на външните работи предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства по казуса Желяз Андреев. Инициативата е по разпореждане на премиера. Междувременно Вашингтон поиска задържането на още четирима български граждани по разследването за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Прокуратурата отказа задържането им. В подкрепа на Андреев имаше протести в София, Добрич и други български градове.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:05, 12.04.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Главният прокурор добави, че правата на българските граждани трябва да бъдат защитавани, включително от българската прокуратура.

Сотир Цацаров, главен прокурор: От една страна, ние сме длъжни да изпълним законовите си задължения. От друга страна, ние търсим механизъм, с който ситуацията да бъде, ако мога да се изразя прецизирана, не отложена, но прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необосновани и репресивни мерки спрямо българския гражданин. Българските граждани трябва да бъдат защитени... и от българската прокуратура.
;

Продължава протестът в подкрепа на Желяз Андреев пред Съдебната палата в София, предаде репортерът на БНТ Петър Георгиев.

Прокуратурата няма да протестира решението на Окръжния съд в Добрич, който отказа задържане на Желяз Андреев, и няма да поиска от съда арест за другите четирима български граждани. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че обвинението е поискало консултации дали задържането им е неотложно. Четиримата българи са издирвани на същите основания като Андреев. Цацаров не оповести имената им, но в обвинителния акт от областния съд във Флорида са вписани още Иван Сергиев, Искрен Георгиев, Любка Христова и Михаела Ненова.

;

Правосъдният министър Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на САЩ, чрез българското външно министерство, за провеждане на двустранни консултации

Междувременно в София, Добрич и други градове в страната имаше протести в подкрепа на Желяз Андреев. Пред Съдебната палата в столицата протестиращите събираха подписка с искане за незабавно прекратяване на процеса по екстрадиция.

Те са уверени, че Желяз Андреев е невинен и определят обвиненията срещу него като абсурдни. Протестиращите носеха лепенки с надпис „Аз съм Желяз“ и червени ленти. Самият Андреев също дойде на протеста. Той е удовлетворен от обществената подкрепа, но заяви, че трудното тепърва предстои. Коментира и искането за задържане на четиримата си колеги.

;
Желяз Андреев: По никакъв начин не смятам, че ние трябва да сваляме гарда. Дори напротив - в момента предстои истинската битка и все повече хора трябва да бъдат запознати с този случай. В часовете, в които бях в ареста, се надявах такова искане към тях да не постъпи. Надявах се, че това е едно недоразумение. Всякакви мисли ми минаваха през главата и се чувствам изключително разочарован, че моите близки колеги са попаднали в такава ситуация.

Омбудсманът Мая Манолова днес се срещна с Желяз Андреев и с адвоката му Ивайло Дерменджиев.

Манолова поиска преразглеждане на договора за екстрадиция между България и САЩ. „По света и у нас“ потърси американския департамент по правосъдие, но оттам отказаха коментар по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонове годна за консумация храна отива на боклука
Тонове годна за консумация храна отива на боклука
Вашингтон не е взел окончателно решение за военна операция в Сирия
Вашингтон не е взел окончателно решение за военна операция в Сирия