НОВИНИ

България подкрепя новата общоевропейска система за гражданска защита - rescEU

България играе ключова роля в общоевропейската система за справяне с бедствия и хуманитарни кризи. Това заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис след среща с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев. България ще работи за приемането на нова общоевропейска система за гражданска защита, тъй като сегашната вече не отговаря на възникналите потребности, заявиха еврокомисарят и вътрешният министър.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Любен Бързаков
18:30, 12.04.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Стотици горски пожари, десетки наводнения, щети за 360 млрд. евро, загубени човешки животи - такава е равносметката за 17 години, откакто функционира сегашният Европейски механизъм за гражданска защита. Европа, обаче, има нужда от нова система.

Само през 2016 г. ЕС е понесъл щети за близо 10 млрд. евро вследствие на природни бедствия и катаклизми. През 2017-а 200 души са загубили живота си в пожари и наводнения. Новата общоевропейска система за гражданска защита трябва да помогне на страните-членки да се справят с тези предизвикателства.

;

За целта - ще бъде създаден общ "пул" от самолети за гасене на горски пожари, мощни водни помпи в помощ при наводнения, полеви болници и екипи за медицинска помощ. Новата система с кодово име rescEU трябва да заработи до края на 2018 г.

;
Христос Стилианидис, еврокомисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи - Трябва да направим всичко възможно новата система за гражданска защита да заработи по-скоро, тъй като не се знае - следващото бедствие може би вече ни дебне.
;

Българският премиер Бойко Борисов е поел ангажимент предложението на Комисията да бъде представено и на Срещата на високо ниво през юни. Целта е ясна:

;
Валентин Радев, министър на вътрешните работи - Така да направим, че европейските граждани да се чувстват по-защитени и по-сигурни в битието си от такива бедствия и аварии. Ако може тази тема, този процес да приключи докрая на годината, тоест в рамките на тройката председателството - Естония, България, Австрия.
;

Финансирането за общата техника ще е европейско. Новата общоевропейска система за гражданска защита няма да замести националните.

;
Христос Стилианидис, еврокомисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи - България винаги е и винаги е била първа линия, когато страна-членка има нужда от помощ - Гърция, Турция, Черна гора, навсякъде. Специално благодаря на българския народ и на българското правителство за това.
;

Премиерът Борисов се срещна и с министъра на отбраната и с висши военни, предложени за генералско звание.

;
Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната - Разговаряхме по темите, свързани със сигурността и проблемите със сигурността в регионите около нас. Разговаряхме и за проектите за модернизация.
;

Полк. Пламен Ангелов поема военното разузнаване, а досегашният шеф бриг. генерал Светослав Даскалов е освободен от военна служба поради навършване на пределна възраст за заеманото звание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков: Диалогът с организациите на хората с увреждания е възстановен
Бисер Петков: Диалогът с организациите на хората с увреждания е възстановен
Тонове годна за консумация храна отива на боклука
Тонове годна за консумация храна отива на боклука