НОВИНИ

Спасиха див пчелен рояк в центъра на София

Див пчелен рояк в центъра на София беше спасен от загиване. Прочиствайки изгнилите и опасни дървета в Борисовата градина, дървосекачите се натъкнали на пчелен медоносен кошер. Наложило се да повикат по спешност пчелари, за да спасят семейството.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:23, 02.11.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

На Ясена отдавна му е свършило времето. Изсъхнал и с изгнили вече корени, лесно го бутнали. Но когато моторният трион разрязал дънера, от там се разхвърчали ядосаните му обитатели.

Методи Михайлов - Софийски пчеларски съюз: Дънерът е бил предвиден за унищожение, изгнил е. Изведнъж се оказва, че има пчелно семейство. Естествена хралупа - така са оцелявали милиони години пчелите.
Михаил Михайлов - Софийски пчеларски съюз: Пчелите нямат предпочитания към дърветата, стига в тях да има хралупа, т.е. сърцевината да е изпразнена и тази кухина пчелите се настаняват като изграждат пити.
Методи Михайлов - Това е основният градивен елемент в пчелния кошер - пчелната пита. И в нея се случва абсолютно всичко в живота на пчелите. Тук майката снася яйца, тук се излюпва ново поколение, тук складират храната, мед и прашец.

Приспаха за кратко пчелите, за да могат да пренесат дънера в Южния парк. Там скоро ще има учебно-демонстрационен пчелин и естествената хралупа кошер изглежда ще е първият експонат. Но като начало ще се погрижат да захранят кошера и пчелите да преживеят зимата без проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров не успя да стигне финала в Париж
Григор Димитров не успя да стигне финала в Париж
10% по-скъпо ще струват почивките в Банско през зимния сезон
10% по-скъпо ще струват почивките в Банско през зимния сезон