НОВИНИ

Адвокатите на Иванчева: Не е имало разрешение от съда да бъдат белязани парите

Продължава заседанието на Специализирания наказателен съд, който трябва да определи мярката за задържане на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова, както и на бившия кмет на района - Петко Дюлгеров. Прокуратурата поиска постоянен арест. Обвинената в корупция Иванчева разказа своята версия за случилото се. Какво се случва до момента по делото - вижте в прякото включване в "По света и у нас" на Явор Симов

Явор Симов
от Явор Симов
16:10, 20.04.2018
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Преди началото на заседанието, Иванчева извика зад стъклена преграда, че подкупът е даден от "Ваклин-груп". Според Иванчева е имало заговор срещу нея, за да се сложи служебен кмет на Младост - Румен Русев. Тя каза, че ръцете ѝ са „светили“ само отстрани на дланите, защото са ѝ дали да подпише маркиран лист. Каза още, че парите не са били у нея, в подхвърлени в кашон зад седалката на колата.

- Знаете ли кой е бизнесменът, подал сигнал срещу вас?

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост" : Казват, че е "Ваклин - груп". "Ваклин - груп" чрез Дюлгеров, който е бивш кмет на "Младост", който е от ГЕРБ.

- Кой е този, който трябва да стане служебен кмет?

Десислава Иванчева: Румен Русев. Бивш зам-кмет. Той е от строителния бранш.

- А парите защо бяха у вас?

Десислава Иванчева: Те бяха в колата, не бяха у нас. В кашон зад седалката.

- Как се попаднали вътре?

Десислава Иванчева: И ние се питаме това.
;

Заседанието започна с изложение на прокуратурата, от което се разбра, че за момента има основно свидетелски показания, както и събраните доказателства от обиска на автомобила на Иванчева. Нямаше представени специални разузнавателни средства или искане за такива, което даде повод на адвокатите на тримата обвиняеми да изтъкнат, че не е имало разрешение от съда да бъдат белязани парите, които са основното разковниче по това разследване. Според адвокатите парите няма как да бъдат приобщени като процесуално доказателство.

Другият любопитен детайл, който адвокатите представиха, е че парите са предоставени от самия изнудван бизнесмен - строителният предприемач Александър Ваклин. Той ги е предал на следователя на 2 април с опис, банкнотите са били описани и белязани без разрешение от съда според адвокатите. В показанията си въпросният бизнесмен изтъква, че на 13 април за първи път пред него е станало въпрос, че трябва да осигури такава сума. Според адвокатите на обвиняемите няма няма логика в тези събития.

Кметицата на Младост Десислава Иванчева се обърна към медиите с емоционално изказване, че делото е нагласено и няма нищо вярно в обвиненията срещу нея.



;

Другото, което беше обсъдено на заседанието, е изследването с UV лъчи на ръцете на двете жени, които бяха задържани. Според адвокат Марковски, който представлява Иванчева, по нейните ръце е намерено вещество само по дланите, а не по пръстите. Според Прокуратурата при огледа на автомобила, веществото, с което са били маркирани парите, е било намерено по шофьорската седалка и по сенника над нея. Не стана ясно такова вещество дали е намерено по волана на автомобила.

По другата обвинена - зам.-кмета на район Младост Биляна Петрова - също е намерено вещество, но по горната страна на ръцете, според нейния адвокат. Адвокатите на обвиняемите допълниха, че по време на ареста на двете жени е било забранявано да посещават тоалетна, а след това са били поставени в унизителното състояние това да става с белезници на ръцете и в присъствие на жена служител на реда.

Мярката за неотклонение продължава. Очаква се до един час съдът да излезе с решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Чарлз ще е следващият ръководител на британската Общност на нациите
Принц Чарлз ще е следващият ръководител на британската Общност на нациите
Възстановиха телефонната връзка между Северна и Южна Корея
Възстановиха телефонната връзка между Северна и Южна Корея