Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Специално за БНТ: Интервю с приятел на папа Франциск

Предстоящото посещение на папа Франциск започва след три дни. Ние от екипа на БНТ, която е медия - домакин на това събитие, искаме да ви покажем всеки важен и любопитен детайл около личността на Папата. Затова потърсихме за съдействие българската общност в родината на Франциск - Аржентина. Нашите сънародници от българската общност в Буенос Айрес успяха да се срещнат с някои от най-близките хора на Светия отец, с които той още като кардинал създава Институт за диалог между религиите в Буенос Айрес.

bnt avatar logo
от А. Иванова, И. Цанков
10:22, 02.05.2019
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

В две поредни сутрини ще ви срещнем с Омар Абуд, лидер на мюсюлманската общност в аржентинската столица и с равин Даниел Голдман. Интервютата взеха Аксиния Иванова, която е председател на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ и Иван Цанков - секретар и директор в екипа на интернет радио „Моята България“. Организацията и радиото са уникални по рода си и имат за цел да популяризират българската култура, духовност и традиции.

Какво е да си приятел на папата - вижте във видеото


;

Омар Абуд, потомък на сирийци и ливанци. В момента е депутат и председател на комисията по култура.

Близък приятел на папа Франциск от дълги години, още когато Светия отец е кардинал. Свързват ги много общи каузи - като създаването на Института за диалог между религиите.

Омар Абуд: Институтът беше замислен от кардинал Берголио. Тогава Аржентина преживяваше твърде особен период, говорим за годините 2001-2002, и ние, като представители на различните вероизповедания, започнахме да работим заедно. Икономическото положение на хората беше наистина сложно. Тогава кардиналът постави въпроса за необходимостта да се предприеме изграждането на мрежи, основани на взаимно уважение, с цел създаване на по-добра среда за съжителство и интеграция.
Дейността ни беше многостранна, но има едно централно събитие - подписването на документ между Архиепископията на Буенос Айрес, Ислямския център в Аржентина и Асоциацията по вероизповеданията в страната. Документ първи по рода си в света, насочен срещу всякаква форма на тероризъм и насилие и за проучване на причините, които водят до фундаментализъм. Не бива да забравяме международния контекст тогава - бяха се случили събитията с двете кули, беше започнала войната в Ирак, сътресенията се редяха по цял свят, говореше се за превантивна война. А ние в Аржентина тогава говорехме за превантивен диалог.

Години след това кардинал Берголио става Глава на римокатолическата църква и посещава Светите земи. Световните агенции запечатаха тези кадри на Стената на плача, на които папа Франциск е придружен от Омар Абуд и равин Скорка.

Омар Абуд: Тази наша среща наистина беше предизвикателство. Папата реши това да бъде прегръдка в едно символно място за града, за Ерусалим. Почувствах се привилегирован да бъда част от този момент и понякога се питам дали съм заслужил такава чест, да присъствам там, където Папата искаше да покаже на света, че съжителството и мирът са възможни и започват от всички нас, от общуването между хората - ние бяхме трима аржентинци край Стената. Знаете ли, тук в Аржентина имаме много други трудности, но нямаме проблеми по отношение на съжителството между религиите. Това е свързано с изначалния дух и нагласа в нашето общество, които ни позволиха да учредим и Института за диалог на религиите. В Ерусалим ние искахме да изпратим това наше послание за размисъл на всички по света, това беше символиката.

Превъзмогването на предразсъдъците означава да напредваме в опознаването на другите, казва Омар Абуд и вярва, че това може да стане само със срещи очи в очи и с искрен разговор.

Омар Абуд: На всички в България искам да кажа - когато посещението на Папа Франциск започне, нека включат телевизора си, нека отворят добре очите, но и сърцата си за това послание, което включва всички, и не изключва никого. Франциск живее не като първосвещеник, той живее, за да строи мостове.
Изпращам на всички българи силна прегръдка и, ако позволите, ще разкажа една случка. Когато бях малък, обичах да уча имената на столиците на различните страни и едно от първите, които научих, беше това на българската столица. Тогава имаше хора, които обикаляха и продаваха книги по къщите и моят баща ми подари атлас. Разглеждах го и като стигнах до България - столица София, а аз имах леля наречена София, изтичах при нея да я питам знае ли, че носят едно и също име. Знам, че българският народ е забележителен народ, който споделя важни ценности, висок морал и преди всичко чувство за чест. Затова и изпращам голяма прегръдка от Аржентина за България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 800 000 души в Индия са евакуирани заради очакван циклон
Близо 800 000 души в Индия са евакуирани заради очакван циклон
Съставиха два акта на ученици за драскане по стена
Съставиха два акта на ученици за драскане по стена