САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Спецпрокуратурата разследва корупция при доставки за Военновъздушните сили

Спецпрокуратурата разследва корупционни схеми при доставки на военно оборудване за Военновъздушните сили. Претърсени бяха офиси на дружеството "Балкантел" и адреси на свързани с разследването лица в София. Проверяват се и документи на Министерството на отбраната. Справка от публичните регистри показва, че дружеството печели множество обществени поръчки на военното министерство.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:56, 18.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Полицаи и прокурори влязоха рано тази сутрин в сградата на високотехнологичната компания, осигурявала оборудване за ВВС. На територията на София бяха претърсени и жилищата на трима служители.

Разследващите са иззели от офиса на ,,Балкантел" документи на компанията, както и компютърни данни.

От държавното обвинение заявиха, че разследват дружеството за корупция и търговия с влияние. Оттам са изискали и документация от Министерството на отбраната и ВВС. От прокуратурата отказаха да коментират имали задържани и на колко души ще бъдат повдигнати обвинения с мотива, че е в интерес на разследването детайлите да се пазят в тайна.

От сайта на компанията става ясно, че дружеството развива дейност от 1990 г. и е специализирано в областта на военните комуникационни и навигационни системи. Компанията е публикувала данни за шест военни проекта, реализирани в периода 2002 - 2017 година.

Най-големият от тях е свързан с изграждането на интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС.

"Балкантел" е изградила и системи за мониторинг на военните летища "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово", отговарящи на стандартите на НАТО. Фирмата се управлява от двамата си управители Христо Дурчев и Никола Дурчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева откри традиционната посланическа конференция в София
Екатерина Захариева откри традиционната посланическа конференция в София
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите