САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Протест срещу липсата на вода в село Бояджик

Жителите на ямболското село Бояджик блокираха пътя Нова Загора - Ямбол в знак на протест срещу липсата на вода. Проблемът е от години, но за преодоляване на водната криза трябва да се изгради нов водопровод, за който средства засега - няма.

от Румяна Стефанова
13:10, 18.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В Бояджик живеят около 1300 души. От пролетта в чешмите им отново няма вода. Причините са амортизираният водопровод, честите аварии и големите загуби на вода. От няколко дни в селото е въведен режим, като в различните райони вода има през вечер.

Петър Манев: Докато не сложат помпи, вода няма да има... ВиК си обра помпите, енергото си взе трафопоста и край досега.
Златка Атанасова: Това е водата, която пием. Вижте в кой век живеем, гледате ли? И нашите деца няма да са болни ли?

Започнало е проучване за качеството на водата от нов водоизточник. Ако водата е годна за ползване за няколко месеца е възможно изграждането на система до селото.

Стоян Радев, управител на ВиК-Ямбол: ВиК-Ямбол е невъзможно да инвестира в реконструкция на цялата водопроводна мрежа в селото...
Георги Георгиев, кмет на община Тунджа: Проблемът тук в Бояджик е хроничен. По-кардинално решение изисква много повече време и много повече пари.

По предварителни разчети ще бъдат необходими около милион и половина лева за 12 км нов водопровод. За тези средства от общината ще разчитат на подкрепа от държавата. Дотогава хората от Бояджик остават на воден режим.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След второто класиране за гимназиите: За първи път ТУЕС влезе в топ 3
След второто класиране за гимназиите: За първи път ТУЕС влезе в топ 3
Министрите на вътрешните работи от ЕС се срещат в Хелзинки
Министрите на вътрешните работи от ЕС се срещат в Хелзинки