Караджов: До 10 дни може да проверим дали данните ни са сред изтеклите от НАП

До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят в системата на НАП дали данните им са сред изтеклите при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Те ще могат да потърсят и правата си в съда. Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на личните данни ще започне производство в НАП.Вижте цялото интервю във видеото.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
12:07, 18.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На практика данните на всеки български гражданин в страната са източени от НАП. Това обобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. По думите му, ако задържаният за атаката 20-годишен Кристиян Бойков е работил сам, то трябва да има гениални способности. Едно е ясно според председателя - държавните системи за сигурност не отговарят на изискванията.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: Досега аз не знам държавна институция, която да е направила одит на своите ИТ системи и да действа по този одит систематично, ежемесечно.

Според Караджов ИТ фирмите инвестират много в киберзащита и държавата би трябвало да положи поне минимални усилия за това. Защото ЕГН-тата на гражданите могат да се използват за редица измами, включително кражба на фирми или самоличност. За да можем да проверим дали някой е злоупотребил с нашето ЕГН, НАП работят върху нов проект.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: Ще направят система и подходяща платформа за бърз достъп до тази информация. В рамките на 10-тина дена всеки един български гражданин ще има възможност да извърши проверка. Това, което могат да направят гражданите, е да използват конституционно гарантираното им право да подадат жалба в съответния съд.

Но трябва да имат предвид, че ако търсят обезщетение, ще трябва да могат да докажат, че лично са претърпели вреда от теча на данни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов е настоял да платим веднага за изтребителите F-16
Премиерът Борисов е настоял да платим веднага за изтребителите F-16
Карлово е център на тържествата за 182 години от рождението на Васил Левски
Карлово е център на тържествата за 182 години от рождението на Васил Левски