Открити са нови документи, свързани с Васил Левски

В Карлово днес е кулминацията на честванията по повод 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Националният музей в родния град на Апостола ще посрещне посетителите с непоказвани до момента документи, които са свързани с издирването на Левски след обира в Арабаконак.

от БНТ
10:05, 18.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Оригиналите на документите продължават да се съхраняват в османския архив в Истанбул, а в музея се намират техните копия, които са преведени на български език от османо-турски, открити още през 2018 г. от специалист на Националния музей по време на негова командировка в държавния архив на Турция.

Благодарение на уредника на музея Виктор Комбов бе открита и уникалната фотография на Васил Левски, на гърба на която пише от къде е, на колко години, с какви очи. Комбов твърди, че с тази снимка Левски е издирван от турските власти.

Какво най-общо включват новооткритите документи?

Дора Чаушева, директор на Национален музей "Васил Левски": Документите се отнасят към периода, когато османската власт вече активно издирва точно Васил Левски. Тя има информация от проведените разпити на заловените до този момент дейци, че именно Васил Дякон Левски е главатарят, както се казва и в документите на комитетската организация и тя предприема всички мерки да бъде вече той заловен.

В рамките на днешния ден много доброволци помагат в музея, като за децата са предвидени изработването на рисунки и печати с образа на Васил Левски, които ще могат да запазят като спомен от днешния ден.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова система на НОИ улеснява услугите за софиянци
Нова система на НОИ улеснява услугите за софиянци
Претърсват офисите на дружество, доставяло оборудване на ВВС на България
Претърсват офисите на дружество, доставяло оборудване на ВВС на България