НОВИНИ

Спор по промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари

И с гласовете на опозицията Народното събрание прие на първо четене законопроект за мерките срещу прането на пари, който е свързан с хармонизацията на българското законодателство с европейското. Въпреки гласовете в подкрепа, дебатите и днес не минаха без скандали между ГЕРБ и БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 06.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Вносителят на законопроекта, Министерският съвет, е посочил, че целите на новия закон са засилване на превенцията срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, борбата срещу корупцията, както и обмен на информация.

От БСП заявиха, че законът е на ръба на нарушаването на Конституцията и правата на гражданите заради заложеното събиране на информация за деловите им отношения и за личната кореспонденция.

В заформилите се словесни престрелки между Румен Гечев и Цветан Цветанов се стигна до кризата по време на Жан Виденов, в чието правителство Гечев беше министър. В отговор на упрека на Гечев, че българската страна е малодушна по отношение на европейското законодателство Цветан Цветанов заяви, че явно БСП се разграничава от ЕС.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Спомняте ли си Г-н Гечев това, което се случи с фалита на банковата система 95 - 96-та година.

Липсата на политическата воля не доведе до това да има възмездие и българските избиратели да знаят, кой е виновен за краха на техните спестявания.

Румен Гечев - депутат от БСП за България: Тъй като вие задавате въпросите, къде са отишли парите. Парите са отишли у едни невероятни, нечувани, добри тъщи, които купуват по 6 апартамента на добрите момчета.

В спора се намеси и лидерът на червените Корнелия Нинова , която се обяви срещу внушенията, че БСП е антиевропейска партия. И от ляво, и от ДПС поставиха остро въпроса, че законопроектът на МС далеч надхвърля изискванията на европейската директива.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Да дойдат тези, които представят законопроекта от МС, тези които са го правили да обяснят защо да използваме европейските директиви, за да си пробутваме ченгеджийските номера.

Цонев заяви, че от тук нататък ДПС ще подкрепя само чистите директиви на ЕС без дописване.

В опит да омиротвори обстановката Цветан Цветанов обяви, че между първо и второ четене на законопроекта ще се създаде работна група, която да отчете всички забележки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорните нобелисти за мир
Спорните нобелисти за мир
Производители на череши ще бъдат компенсирани за измръзнали насаждения
Производители на череши ще бъдат компенсирани за измръзнали насаждения