НОВИНИ

Валери Симеонов внесе сигнал до прокуратурата за "Български морски флот"

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до главния прокурор срещу решение на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата по делото за Параходство "Български морски флот". Решението променя условията по приватизационния договор, които дават право на собственика Кирил Домусчиев да съкрати броя на корабите и работниците в дружеството. Домусчиев не беше открит за коментар, а Арбитражът обвини вицепремиера в натиск. Последния път, когато темата беше повдигната от вицепремиера, Кирил Домусчиев я определи като злонамерена атака.

Александър Марков
от Александър Марков
20:13, 06.10.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Според вицепремиера Валери Симеонов, арбитражният съд незаконно е уважил иска на Кирил Домусчиев за промяна на приватизационния договор за Параходство "Български морски флот" от 2008 г. Решението на арбитража да уважи искането на Домусчиев за "стопанска непоносимост", според Симеонов, стъпва на невярна икономическа експертиза.

Валери Симеонов, вицепремиер: Толкова тежко е било икономическото състояние, че те са били принудени да нарежат 30% от корабите. Ако трябва да бъда точен, те приватизират БМФ с 61 кораба, към 2015 г. дружеството има 21 кораба. Както се казва, честито на печелившите.

Нарязването на корабите е именно поради т.нар. "стопанска непоносимост". Стопанската непоносимост дава право на съда да промени условията по приватизационния договор, ако има обстоятелства, непредвидени при подписването му. Домусчиев твърди, че световната икономическа криза е такова обстоятелство и съкращава броя на корабите. АПСПК, обаче, му търси неустойка в размер на 52 милиона лева.

Валери Симеонов, вицепремиер: Печелившите са тези, които искат да спестят 52 млн. лева санкции за нарушен приватизационен договор, а именно - собствениците на "Кей Джи Меритайм Шипинг". Собствениците са братя Домусчиеви. Затова сезираме - за да може прокуратурата да си свърши работата, да се стигне до дело и всички тия тарикати да бъдат осъдени.

От Арбитража към Българската търговско-промишлена палата заявиха, че сигналът на Симеонов е опит за натиск върху съда, тъй като делото за морския флот сега се обжалва пред Върховния касационен съд от Агенцията по приватизация.

Благовест Пунев, предс. на Арбитражния съд - БТПП: На 16 октомври е делото пред Върховния касационен съд - значи 10 дни преди неговото разглеждане се създава вече една атмосфера, която едва ли не трябва да предреши изхода. Това противоречи на разделението на властите, защото той не е частно лице, а публична фигура, политически лидер, вторият човек в правителството.

И въпреки че са отсъдили в полза на Домусчиев, от Арбитража смятат, че държавен съд трябва да гледа спора между Домусчиев и Агенцията за приватизация.

Благовест Пунев, предс. на Арбитражния съд - БТПП: Независимо че съм представител на арбитража, мисля, че по-скоро трябва да се гледа от държавен съд такъв иск, защото това не е частно-правен спор. Тук имаме и задължения, които се възлагат на приватизатор, които са от частно-правен характер.

Кирил Домусчиев е с изключен телефон и не бе открит за коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на череши ще бъдат компенсирани за измръзнали насаждения
Производители на череши ще бъдат компенсирани за измръзнали насаждения
Табела по средата на софийски тротоар
Табела по средата на софийски тротоар