НОВИНИ

"Танцът Делхи" на Галин Стоев с премиера в Народния театър на 1, 2 и 3 декември

Галин Стоев, режисьор, носител на Аскеер, ученик на Крикор Азарян - българинът, който скоро ще оглави театъра в Тулуза, днес беше гост в студиото на "Още от деня". В момента той подготвя пиесата "Танцът Делхи" по Иван Вирипаев - един съвременен автор. Спектакълът ще бъде поставен в Народния театър "Иван Вазов".

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 06.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Смъртта е много силно присъстващ елемент в седемте едноактни пиеси, за които авторът Иван Вирипаев твърди, че са абсолютно самостойни и нямат нищо общо помежду си, като изключим това, че всички се случват на едно и също място и героите винаги са едни и същи, разказа Стоев.

Аз мисля, че това е една фрагментарна история, която прилича на телевизионен сериал с всичките плюсове и минуси на този формат - тя е бърза, тя е забавна, тя има големи обрати, но най-интересното е, че през този телевизионен формат Иван Вирипаев се занимава с концепцията за кармата, условно казано, и за това как всеки проиграва ролята на всички останали във всяко различно прераждане, във всяка различна ситуация, във всяка различна сцена. В този смисъл и смъртта присъства много силно там, както и любовта, както и темата за изкуството и дали е възможно изкуството да алхимизира действителността и да ни направи повече човеци, отколкото сме в момента. Всичко е обединено около един танц, който е абсолютно магичен и вълшебен и който една от героините изпълнява и животът на всеки, видял този танц, се е преобърнал радикално, защото е разбрал неразбираемото. Този танц ние не го виждаме, но идеята е, гледайки представлението, да усетим този танц и да се усетим част от него.

Премиерата на „Танцът Делхи“ е на 1, 2 и 3 декември на Голяма сцена в Народния театър. В спектакъла ще видим Радена Вълканова, Светлана Янчева, Радина Кърджилова, София Бобчева, Елена Телбис и Владимир Карамазов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Малинов: Не може в този вид летището ни да посреща председателството
Светослав Малинов: Не може в този вид летището ни да посреща председателството
Къща на ужасите в центъра на София застрашава живота и здравето на гражданите
"Къща на ужасите" в центъра на София застрашава живота и здравето на гражданите