НОВИНИ

Юбилейна изложба на проф. Крум Дамянов

Големият български скулптор проф. Крум Дамянов навърши 80 години и отбелязва юбилея си с изложба в столичната галерия "Райко Алексиев". Той е автор на едни от най-мащабните скулптурни паметници, като "Създателите на българската държава" в Шумен, "Асеневци" във Велико Търново и "Камбаните - Знаме на мира" в София.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска Оператор: Недялко Данов
19:01, 06.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Изследваме новата изложба с очите на първия ѝ зрител - малко момиченце, което неуморно щрака с джиесем. Общуването между детето и скулптурите неслучайно е толкова спонтанно. Работите на Крум Дамянов винаги са сложни за изкуствоведски анализ, но излъчват неустоима емоция.

След прекаран инсулт и сърдечна операция, големият скулптор се завръща при публиката си. Сатири, сурикати, образи на хора и животни, които преподреждат света. И в центъра - вакханки около главата на Орфей. За Крум нищо не е само такова, каквото изглежда.

Проф. Крум Дамянов - скулптор: Да, тука е темата. Тези жени сега отвратителни ли са, убийци ли са, танцуват ли, аз против тях ли съм, той какво прави долу, мисля, че това го правих с въпроси, не можах точно да си отговоря. Но все пак една красива жена - опитах се да ги направя красиви, ако е вредна жена като характер, като това, има конфликт, което мен ми е интересно.

Пластиките са изработени от алуминий с прахово покритие - технология, която скулпторът използва за първи път - защото е по-евтина и лека, но и за да докаже, че алуминият може да бъде красив, изваден от бита. За откриването Крум Дамянов е поканил своя колега проф. Валентин Старчев.

Проф. Крум Дамянов - скулптор: Аз съм раснал с него, ние винаги сме били приятели, в даден момент се разделяме - това е нормално. Така че аз си поканих моя приятел от детство да ми открие 80-годишния юбилей.

Изложбата ще бъде отворена до 27 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотова получи уверение: В Кишинев няма да закриват нито едно българско училище
Йотова получи уверение: В Кишинев няма да закриват нито едно българско училище
Без квалифицирани кадри в ресторантите преди Българското председателство на ЕС
Без квалифицирани кадри в ресторантите преди Българското председателство на ЕС