Софийските ресторанти и заведения се ориентират към националната кухня непосредствено преди българското председателство на съвета на ЕС. Те са готови да посрещнат наплива от делегации и туристи през първите 6 месеца на 2018-а година. Единственият проблем, който стои пред ресторантьорския бранш, е наличието на квалифициран обслужващ персонал.
Васко Василев е завършил гимназия по туризъм, през последните 20 години е работил в ресторантьорския бизнес в Италия и в България. От няколко месеца е управител в италиански ресторант в столицата. Васко е отговорен и за наемане на обслужващ персонал. Опитът му показва, че младите нямат интерес да се развиват в сервитьорската професия, а тези, които вече работят като сервитьори го правят единствено да си помогнат финансово и нямат амбиция да изучават занаята. Това води до застаряване на квалифицирания обслужващ персонал в ресторантите.
Васко Василев, управител на италиански ресторант в София:
"Постарах се да издиря 50% от сервитьорите на бившия хотел "Родина" и въпреки че те бяха хора на около 45-50 годишна възраст, обслужването беше на съвсем друго ниво, което ниво сега в момента е трудно да се види от гледна точка на това, че опита го нямат и след това самото обучение."
Въпреки проблемите със заетите в ресторантьорството заведенията за хранене в София са над 5000, а данните сочат, че през последната година бизнесът се стабилизира.
Докато през 2016 година има 30% смяна на собствеността на заведенията заради фалити, от бранша наблюдават по-висока устойчивост през 2017-а. Процентите на сменилите собственика си заведения е паднал до 20%.
Николай Колев е представител на онлайн платформа за ресторанти има наблюдение върху 2000 столични заведения.
Николай Колев, представител на медия и сайт за ресторанти:
"В момента има хубав, устойчив модел да има тематични ресторанти. Това са според мен и времето го доказва, това да е ... успешните проекти. "
Софийските ресторанти в момента наблягат на азиатската кухня.
Според Николай с началото на следващата година голяма част от заведенията в София ще променят модата в менютата си в посока към предлагане на традиционни ястия и местни продукти. Българските ресторанти предлагат високи конкурентни продукти на европейския пазар, за разлика от обслужването, което остава предизвикателство пред бранша за българското председателство на съвета на ЕС.
Срещу войната по пътищата: Национален протест пред съдебните палати в страната
Арестуваните за нападението с нож във Великобритания са граждани на страната