Софийските ресторанти и заведения се ориентират към националната кухня непосредствено преди българското председателство на съвета на ЕС. Те са готови да посрещнат наплива от делегации и туристи през първите 6 месеца на 2018-а година. Единственият проблем, който стои пред ресторантьорския бранш, е наличието на квалифициран обслужващ персонал.
Васко Василев е завършил гимназия по туризъм, през последните 20 години е работил в ресторантьорския бизнес в Италия и в България. От няколко месеца е управител в италиански ресторант в столицата. Васко е отговорен и за наемане на обслужващ персонал. Опитът му показва, че младите нямат интерес да се развиват в сервитьорската професия, а тези, които вече работят като сервитьори го правят единствено да си помогнат финансово и нямат амбиция да изучават занаята. Това води до застаряване на квалифицирания обслужващ персонал в ресторантите.
Васко Василев, управител на италиански ресторант в София:
"Постарах се да издиря 50% от сервитьорите на бившия хотел "Родина" и въпреки че те бяха хора на около 45-50 годишна възраст, обслужването беше на съвсем друго ниво, което ниво сега в момента е трудно да се види от гледна точка на това, че опита го нямат и след това самото обучение."
Въпреки проблемите със заетите в ресторантьорството заведенията за хранене в София са над 5000, а данните сочат, че през последната година бизнесът се стабилизира.
Докато през 2016 година има 30% смяна на собствеността на заведенията заради фалити, от бранша наблюдават по-висока устойчивост през 2017-а. Процентите на сменилите собственика си заведения е паднал до 20%.
Николай Колев е представител на онлайн платформа за ресторанти има наблюдение върху 2000 столични заведения.
Николай Колев, представител на медия и сайт за ресторанти:
"В момента има хубав, устойчив модел да има тематични ресторанти. Това са според мен и времето го доказва, това да е ... успешните проекти. "
Софийските ресторанти в момента наблягат на азиатската кухня.
Според Николай с началото на следващата година голяма част от заведенията в София ще променят модата в менютата си в посока към предлагане на традиционни ястия и местни продукти. Българските ресторанти предлагат високи конкурентни продукти на европейския пазар, за разлика от обслужването, което остава предизвикателство пред бранша за българското председателство на съвета на ЕС.