НОВИНИ

Коя е организацията, която спечели Нобеловата награда за мир?

Организацията Международна кампания за забрана на ядрените оръжия е тазгодишният нобелов лауреат за мир. Комитетът в Осло прецени, че тя отговаря на точните критерии за наградата, посочени в завещанието на Алфред Нобел. Победителят е избран между над 300 кандидатури.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:20, 06.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Организация, основана едва преди осем години, спечели тазгодишния Нобел за мир.

Берит Райс -Андерсе: предс. на Норвежкия Нобелов комитет: "Норвежкият нобелов комитет присъжда нобеловата награда за мир на Международната кампания за забрана на ядреното оръжие. Организацията е отличена за работата си за привличане на вниманието върху катастрофалните последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите си усилия да постигне забрана на тези оръжия чрез споразумение".

Кампанията е базирана в Женева. В нея участват неправителствени организации от над 101 страни. Сред поддръжниците ѝ са Далай Лама и джаз легендата Хърби Хенкок. Финансира се от частни донори и от отделни страни като Ватиканът и Норвегия, а също от Евросъюза.

Беатрис Фин, изп. директор на Межд. кампания за забрана на ядреното оръжие": Работим усърдно, за да забраним ядрените оръжия. Наистина не очаквахме да спечелим. Все още сме млада кампания и имаме много да свършим, но е изключителна чест, че хората признават нашата работа".

От нобеловия комитет подчертаха, че наградата се връчва на фона на активни опити на Северна Корея за създаване на ядрено оръжие. Рискът от употреба на ядрено оръжие в последно време е много голям, смята комитетът, който е направил избора си измежду 215 души и 103 организации.

Берит Райс - Андерсен, предс. на Норвежкия Нобелов комитет: "Те успяха да основат законна организация, това не решава проблема , но е част от решението".

През юли тази година ООН прие първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия. Ядрените сили като Съединените щати, Русия, Китай, Великобритания и Франция бойкотираха гласуването.

Пет месеца по-късно на 10 декември, тазгодишният нобелист за мир ще бъде награден на церемония в Осло и ще получи 1 милион и 100 000 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата с нови мерки за решаване на демографския проблем
Държавата с нови мерки за решаване на демографския проблем
Пациенти са принудени да търсят пари за животоспасяваща процедура
Пациенти са принудени да търсят пари за животоспасяваща процедура