НОВИНИ

Среща при омбудсмана за нарушения на заповедното производство

Сдружението на потърпевшите от ЧСИ и съдебната система „Солидарност“ постави пред омбудсмана проблеми със заповедното и изпълнителното производства, които според тях съществуват. На срещата присъстваха и представители на министерство на правосъдието, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Камарата на частните съдебни изпълнители.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:23, 21.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
среща омбудсмана нарушения заповедното производство

Според председателя на сдружението Ивайло Илиев въпреки многократните сигнали към министерство на правосъдието за за съществуващата незаконна според него практика на съдилищата в страната да не се издават валидни, мотивирани съдебни актове в Заповедното производство, частните съдебни изпълнители действат без възлагане и без връчване на длъжниците, без да разясняват правата им и без контрол от съда. На практика, заяви той, уреденият по този начин модел на заповедното производство в България отнема "правото на защита на потребителите и действа в пряк интерес на монополисти, банки, ЧСИ и колекторски фирми, грубо погазвайки по този начин Конституцията, Правото на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС".

От Сдружението разказаха и за т.нар. "тъмна стая" в Софийския районен съд. В нея според тях се съхраняват над 150 000 неприключени дела, по които на длъжниците не са връчени Заповедите и Разпорежданията, а изпълнителните листове ги няма и са предадени незаконно на взискателите преди да бъде дадена възможност за обжалването им от длъжниците.

От министерство на правосъдието представиха вече направени промени в законодателството, които донякъде са разрешили трупаните с години проблеми. От Инспектората към ВСС обясниха, че могат да осъществяват контрол дали има забавяне на дела, но нямат информация за съществуването на "тъмна стая". Камарата на частните съдебни изпълнители казаха, че са една от най-проверяваните институции и на следващо тяхно заседание отново ще обсъдят поставените днес проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Операциите срещу битовата престъпност дават резултат и ще продължат
МВР: Операциите срещу битовата престъпност дават резултат и ще продължат
Борисов се срещна с колеги от Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия
Борисов се срещна с колеги от Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия