НОВИНИ

Срути се част от църквата в село Черноземен

Част от 160-годишна църква се срути в пловдивското село Черноземен. Всеки момент може да падне и камбанарията на храма "Св. Великомъченик Георги". Хората в селото са гневни, защото още преди пет години е било осигурено финансиране за цялостен ремонт, но от Пловдивската митрополия са отказали да разпишат документите. Вчера, когато храмът рухва, в Пловдив са изложени за поклонение мощи на Свети Георги.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:17, 18.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Минути преди да се срути църковния навес под него е имало погребение, на което са присъствали над 50 души. Според жители на селото те са се разминали с голяма трагедия.

Нели Георгиева: Ето вчера е Света Марина. Шест и половина минавам и стана бедата. Вътре е страшно. Не само църквата. Манастирите са ни в плачевно състояние. Нещо страшно е. Те плачат, те викат, те се молят да се отзовем.

От години хората в селото се опитват да осигурят средства за ремонт на 160-годишната си църква. През 2009-а успяват да спечелят европейски проект за над 700 000 лева. Получават всички необходими разрешителни, но не и подписа на пловдивския митрополит Николай. От епархията не одобряват схемата с междинни плащания и заявяват, че крайната сума трябва да се намали с над 100 000 лева.

Тоня Христозова, кмет на село Черноземен: Митрополит Николай. Неговото основание беше, че проектът е завишен и че ще ощетим европейския данъкоплатец, а на практика се оказа, че не е притеснен за миряните в селото.

Църквата започва да се разпада в неделя сутрин. В същия момент в Пловдив са изложени за поклонение мощи на Свети Георги. В града е и цялото висше духовенство на Българската православна църква. За хората от Чернозем двете събития съвсем не са случайност, а Божий знак.

Магда Топалова: Пари имаше, дадоха ги хората. Трябваше един подпис от Николай. Не иска да го положи. И ето - резултатът е готов. Отецът казва, че не била нужна понеже били малко миряните. Това може ли да бъде основание да няма черква. Ако някоя католическа църква и ислямска джамия започне леко да пада, дали ще допуснат техните духовници да се стигне до това положение. А как може нашите духовници това нещо да го позволяват.

От Пловдивската митрополия заявиха за БНТ, че е назначена комисия, която ще опише щетите и ще започне работа по ремонтиране на храма. Засега са издадени единствено предписания за обезопасяването на църквата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО ще следи действията на властите в Турция след метежа, заяви Кери
НАТО ще следи действията на властите в Турция след метежа, заяви Кери
Арести заради незаконни залагания за Евро 2016
Арести заради незаконни залагания за Евро 2016