НОВИНИ

Студентите искат лихвата по кредитите им да падне от 7 на 5%

Промени в Закона за студентското кредитиране вече ще дават възможност и на задочниците да теглят кредити за обучението си. Заслугата е на Националното представителство на студентските съвети, което се пребори за това право в Комисията за защита от дискриминация. В момента студентите се борят и за намаляване на лихвата по кредитите от 7 на 5 %. От просветното министерство ги подкрепят и започват разговори с петте банки-кредиторки.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:08, 18.07.2016
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Законът за студентското кредитиране е приет през 2010-а, но вече се налагат промени в него. В момента те са качени на сайта за обществено съгласуване преди влизането им в Министерския съвет. За една от тези промени- студентски заеми и за задочниците - Националното представителство на студентските съвети се е преборило в Комисията за защита от дискриминация срещу просветното министерство и Министерския съвет.

Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети: Имаше дискриминативно деление в самия закон на студентите и се даваше възможност само на студентите, които са в редовно обучение да кандидатстват за получаване на кредит.

Студентите печелят и промените в закона вече са заложени. Друга промяна е, че държавата ще изплаща кредитите на студентски семейства, които имат второ дете до шест години след завършване. Студентите искат и още нещо- намаляване на лихвата по кредитите от 7 на 5%.

Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети: Смятаме, че 7 % е прекалено висок процент на фона на това, че този кредит е държавно гарантиран т.е. нямаме някакъв риск от страна на банките и не разбираме защо трябва да е толкова висок.

Друго основание за намаляване на лихвата e фактът, че в ЕС България е една от страните с най-висок лихвен процент, който не отговаря на стандарта на средностатистическия българин или новозавършилия студент.

Ванина, студентка по Философия, СУ: Естествено, че е по-добре понеже е много трудно за работещите студенти да си намерят работа отделно, че започването на работа за млади хора е много трудно и колкото по-малка е лихвата, толкова по-добре по принцип за всякакъв вид кредит.
;

Банките, които в момента дават студентски кредити са пет. От просветното министерство казват, че в най-скоро време ще организират среща с всички тях и със студентите от Националното представителство за падане на лихвата.

Валери Коцовски - н-к отдел " Финансиране на висшето образование и студентско кредитиране" МОН: Разбира се, че ще подкрепиме, защото това ще облекчи още повече условията по тези кредити, т.е. финансовият товар, който се стоварва върху студентите, се надяваме да бъде облекчен с промяната на лихвения процент, надяваме се надолу.

Идеята е, ако договорка има, тя да влезе с тези промени в закона. От студентското кредитиране в момента се възползват около 10 % от студентите в България като най-често те взимат пари, за да плащат семестриалните си такси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската полиция опроверга слуховете за готвено нападение срещу парламента
Турската полиция опроверга слуховете за готвено нападение срещу парламента
Над 30 часа продължава заложническата криза в Ереван
Над 30 часа продължава заложническата криза в Ереван