НОВИНИ

​Със задължителни колани в автобусите - ще намалеят ли жертвите на пътя​?

Трябва ли задължителните колани да бъдат поставени във всички автобуси и това ли е причината за големия брой жертви на пътя - темата коментираха в студиото на сутрешния блок на БНТ автомобилният състезател и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев и Петър Захариев, член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 04.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Димитър Илиев, автомобилен състезател и експерт по пътна безопасност: Само човек, който не е преживявал катастрофа, може да има пренебрежително отношение към предпазните колани. Имал съм възможността многократно да правя катастрофа по време на състезание и знам, че именно колана е нещото, което спасява човешки живот. Точно затова стоя твърдо зад позицията, че МПС-тата трябва да бъдат оборудване с колани, но и пътниците в тях да ги използват както на предните, така и на задните седалки. Що се отнася до автобусите, там нещата са малко по-сложни. Според мен колани трябва да има и те трябва да бъдат използвани от пътниците. Защото хората не са запознати затова колко важен е колана и как той спасява живота в една катастрофа и затова пренебрегват този момент и не ги използват.

Петър Захариев, член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи: Ролята на коланите е безспорна. Те са особено необходими, включително в автобусите. Всички нови автобуси след 2008 г. са оборудвани с колани. Въпросът е за старите автобуси, от които има доста голям брой в движение у нас. Нашето мнение, на превозвачите е, че старите автобуси трудно ще се преоборудват поради техническа спецификация. Монтирането на коланите е конструктивна промяна на седалките, за която се изисква съответния сертификат от завода производител. Този сертификат със сигурност няма да бъде издаден, защото в нито една европейска държава такава практика няма.
;

Специално мнение и послание за поставяне на колани в автобусите има журналистът и пътешественик Лияна Панделиева. Тя е обиколила едни от най-екзотичните и опасни трасета по света с автобус. Екипът ни се срещна с нея - ето какво разказа тя...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчерпан ли е моделът ол инклузив у нас?
Изчерпан ли е моделът "ол инклузив" у нас?
Нападателят от Амстердам бил мотивиран от обиди срещу исляма
Нападателят от Амстердам бил мотивиран от обиди срещу исляма