НОВИНИ

В над 500 училища в страната все още текат ремонти

Наближава началото на новата учебна година. Около 60 000 ще са първокласниците в страната, а 12 000 от тях са в столицата. В над 500 училища обаче и в момента текат ремонти, като в 73 от тях ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година. От просветното министерство обещаха, че и в тези училища ще тече нормален учебен процес.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:25, 03.09.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Най- тежко е положението с ремонтите на училищата в Кърджали, Русе и Пловдив. В Кърджали, в началото на новата учебна година, учениците от четири училища ще бъдат преместени в други сгради.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Осигурени са всички условия за нормалното започване на учебната година и за провеждане на учебни занятия.

В училище „Христо Ботев“ в Русе ремонтът ще приключи едва през март, а учениците ще учат в три различни училища.

;

В училище „Христо Ботев“ в Русе ремонтът ще приключи едва през март, а учениците ще учат в три различни училища.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Инвестициите, които са предвидени да бъдат използвани за един основен ремонт, са от порядъка на три милиона и половина, като включва дейности по саниране, промяна на електрическата инсталациите, на топлоинсталацията, подови настилки.

Родители обаче протестираха, защото част от децата бяха разпределени в много отдалечено училище. Днес на среща с общината беше постигнат консенсус.

Илиян Петричев, родител: В корабния техникум ме устройва, тъй като е по местоживеене, в района на училище „Христо Ботев“.
;

На този етап е под въпрос дали да бъдат преместени в друго училище и учениците от Езиковата гимназия в Пловдив. В столицата това лято се ремонтират 48 училища и детски градини. В 18 ремонтите ще продължат заедно с учебните занятия.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ще бъде направена такава организация, че дейностите да не пречат. Наистина е огромна тази инвестиция. Само тази година за тези обекти за ново строителство и модернизация влагаме 48 млн. лв.

В 101 средно училище „Бачо Киро“ в столичния квартал „Надежда“ всеки сантиметър се ремонтира - класни стаи, коридори, физкултурен салон. Ремонтът е по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Весела Иванова, директор на 101 СУ „Бачо Киро“: Ще имат отделни входове, за да няма съприкосновение малки и големи ученици.

Като цяло ремонтите напредват - в началото на ваканцията се ремонтираха около 1100 училища, сега са останали по-малко от половината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна ще уведоми Русия, че няма да продължи договора за дружба
Украйна ще уведоми Русия, че няма да продължи договора за дружба
Напрежение в коалиционния съвет - ще има ли рокади в кабинета Борисов 3
Напрежение в коалиционния съвет - ще има ли рокади в кабинета "Борисов 3"