НОВИНИ

ВМА прие 21 първокурсници по специалност "Военна мeдицина"

Бъдещи лекари под пагон днес за първи път видяха къде ще работят, след като завършат образованието си. Вече втора година възстановената специалност "Военна медицина" приема студенти и новите първокурсници бяха във Военно-медицинската академия. На 1-ви септември пък се навършиха 140 години от създаването на военно-медицинската служба у нас, позната днес като най-голямата болница - ВМА, в която се лекуват над 50 000 пациенти годишно.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:55, 03.09.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

21 първокурсници по "Военна мeдицина" днес влязоха на първия си рапорт при началника на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски. По военному всички, дори началникът се явиха 5 минути по-рано.

Ген. проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Едно от основните неща в армията, както и във военно-медицинската служба това е дисциплината, без дисциплина не може човек да успее.

В областта на чернодробните трансплантации ВМА е водеща не само у нас, но е и в Европа - с висок процент на успеваемост. В тази клиника на крака посрещна студентите трансплантиран преди седмица пациент.

Авторитетът на болницата, както и гарантираното кариерно развитие са част от мотивите на младите да изберат военната медицина за свое бъдеще.

Георги Стоянов, 1-ви курс военна медицина: По принцип съм се насочил към хирургия, но с времето като започна да уча вече ще разбера коя точно хирургия искам да специализирам.

Мария Ангелова, 1-ви курс военна медицина: Предполагам сърдечна или неврохирургия. Искам да бъде нещо, което малко хора могат да го правят и да бъда най-добрата в тази сфера.
Ген. проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Основното нещо, което се залага в бъдещето на ВМА - това сте вие. Само че не на всяка цена. Само най-доброто искаме.

Още Омир пише в "Илиада": "Един лекар е по-ценен от всички останали мъже, защото само той може да вади стрели и налага лечебни треви".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Сакскобургготски благодари за подкрепата по казуса „Врана“
Симеон Сакскобургготски благодари за подкрепата по казуса „Врана“
Мъж в Пловдив е заразен със западнонилска треска
Мъж в Пловдив е заразен със западнонилска треска