НОВИНИ

Коалиционен съвет обсъжда промените в кабинета след декларацията на НФСБ

Коалиционните партньори ще обсъдят промените в кабинета. Напрежение между тях предизвикаха оставките на трима министри, поискани от премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души. От НФСБ обявиха, че остават в управлението, но предупредиха, че могат да напуснат властта, ако не бъдат изпълнени техни условия.

Надежда Василева
от Надежда Василева Александър Марков
16:02, 03.09.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

От партията на Валери Симеонов настояват за промяна в коалиционното взаимодействие, ускорение на реформите и колективно управление на парламентарната група на Обединените патриоти, която сега се ръководи само от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

ГЕРБ жертва кадри, изграждани с години, заради криворазбрано поддържане на политическия рейтинг и преди да са готови резултатите от разследването на катастрофата край Своге, несъгласни са НФСБ и ВМРО.

Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: Това е пореден случай , в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

НФСБ ще гласува против оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: Не би следвало при всеки случай, когато някоя част от обществото поиска кръв, да жертваш министри.
;

На въпрос за по-широки рокади в кабинета, Валери Симеонов отговори, че той лично няма амбиции към някой министерски пост.

Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятам, че тя не си върши работата. Че не е особено полезна за бранша, в който работи.

На въпрос дали би поел Министерството на туризма, Симеонов отговори така: "Не ми е детска мечта въобще, но това място е определено за представител на НФСБ".

Така било първоначално при съставянето на кабинета. Симеонов поиска промяна в начина на управление в коалицията и ускорени реални реформи, свързани с пенсиите, повишаването на доходите, антимонополни действия, борбата с престъпността и корупцията. И предупреди какво ще се случи, ако не приемат идеите им.

Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: Ние сме в правото си да се обърнем към политическия съвет вземане на решение за оставане в коалицията.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: НФСБ няма да излезе от управлението, доколкото чухме всички. Те искат да има по-нормален диалог вътре в коалицията и подобни неща да се обсъждат. Съгласен съм с това, но не съм съгласен с начина, по който това се прави. Аз съм си приготвил една синя каска, ще взема да я занеса вече на Коалиционен съвет.
;

И ВМРО, и НФСБ имат критики към управлението.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: Темите вместо да се изясняват помежду ни, те се изясняват през медиите. Аз за съжаление не споделям подобен подход.
Валери Симеонов - вицепремиер и председател на НФСБ: Оценяваме темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление като незадоволителни.

Според Валери Симеонов липсва и воля за реформи в най-важните сфери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фериботи ще стачкуват до сряда, 300 000 души остават блокирани
Гръцките фериботи ще стачкуват до сряда, 300 000 души остават блокирани
Полицията провери над 13 000 автомобила за три дни
Полицията провери над 13 000 автомобила за три дни