НОВИНИ

Опера под купола на цирка във Варна

Тази вечер във Варна Държавната опера - Стара Загора и Академичният цирк "Балкански" представят своята съвместна продукция - постановка на операта "Палячи" в цирковото шапито. Формулата "опера в цирка" е нова за нашата страна, но - спечелила аплодисменти и почитатели след премиерата си в Стара Загора, вече тръгва на турне.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
13:08, 03.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Спектакълът е осъществената мечта на трима съмишленици - известния български тенор Калуди Калудов, патриарха на знаменитата циркова фамилия Александър Балкански и режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Александър Балкански: Аз гледах такива спектакли в Германия, Австрия, Франция. Спектакли, които бяха началото на взаимстването на операта и цирка под един купол. Много ми хареса. Най-голямата ми идея е да изкарам този спектакъл извън пределите на България.

Въпреки новаторския подход към мястото, това е класическа постановка с участието на солисти, хора и оркестъра на старозагорската опера под диригентството на Ивайло Кринчев. Музиката на Леонкавало, виртуозните арии на певците и майсторството на цирковите артисти се вплитат в една цялостна драматургия, пресъздаваща реалната история на пътуваща трупа артисти. В ролята на Канио в поне половината от представленията пее Калуди Калудов, който с този спектакъл отбелязва и 40-годишнина на сцената.

Калуди Калудов: Мога да кажа, че е голямо предизвикателство да пееш тази роля, защото тя е изпълнена и наситена с много различни нюанси и настроения. Що се касае до артиста, ние имаме много роли, имаме, примерно Тоска, Каварадоси, но тук артистът не е само артист, той е шеф, на трупата, той е директор на трупата, той всички тези хора ги е създал и ги промотира. Така, че - тежка задача!

С тежката задача са се нагърбили още Георги Динев, Анна Дитри, Александър Крунев и Нико Исаков, Валери Турманов и Ивайло Йовчев. Следваща спирка от събиращото овации турне е Пловдив през октомври, след това - кулминацията в София през ноември под основния купол на цирк "Балкански".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в Подгорица: Балканите могат да станат мощна икономическа зона
Борисов в Подгорица: Балканите могат да станат мощна икономическа зона
Ветроходен съд с около 80 нелегални мигранти е задържан от гръцките власти
Ветроходен съд с около 80 нелегални мигранти е задържан от гръцките власти