Стартовата заплата за учители става 920 лева

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование. Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, която в момента е 760 лева, да стане 920 лева. Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде повишено на 955 лева, а за главен учител – 1005 лева.

от БГНЕС
10:13, 11.06.2018 (обновена)
6019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
стартовата заплата учители става 920 лева

Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

„Предвижда се и увеличение на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма“, разясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението трябва да се случи на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище. „Промени, които са насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители.

Предвидено е родителите при записването на учениците да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис.

След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа“, смята зам.-министър Михайлова.

Най-ниските педагогически заплати ще придобият следния вид:

- Учител – 920 лв.;

- Старши учител – 955 лв.;

- Главен учител – 1005 лв.;

- Зам.-директор – 1065 лв.;

- Директор – 1140 лв.

Трудовите възнаграждения на непедагогическите специалности ще бъдат увеличавани, с оглед на синдикалното членство и придобитата квалификация, за длъжностите съответно:

- „помощник-възпитател“, „помощник-готвач“– не по-малко от 105% от МРЗ;

- „готвач“, „огняр“, „охранител“ – не-малко от 110% от МРЗ;

- „домакин“, „касиер“, „технически секретар“, „ЗАС“ – не – по-малко от 115% от МРЗ;

- „счетоводител“, „главен счетоводител“ и„библиотекар“ и други подобни на тях длъжности – не по-малко от 125% от минималната работна заплата.

МОН и социалните партньори ще осигурят увеличение на ЕРС с 20% за 2019г. и с 20% за 2020г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключенски туризъм в района на Маджарово
Приключенски туризъм в района на Маджарово
Интеграцията на имигрантите обсъждаха учители във Варна
Интеграцията на имигрантите обсъждаха учители във Варна