НОВИНИ

Стефан Софиянски: ГЕРБ и БСП са с еднакъв произход и мислене

"Най-големият проблем на сегашната конституция е липсата на баланс между властите", това е един от аргументите на Стефан Софиянски за приемане на нова конституция. Тема, по която той гостува в "Денят започва с Георги Любенов". В студиото на БНТ Софиянски представи приоритетите на новия върховен закон, който предлага. Той коментира и предстоящите европейски избори.

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 20.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
"В листите (за европейските избори - б.р.) виждаме почти едни и същи лица и е факт, че нашите евродепутати в този мандат не свършиха абсолютно нещо", такава оценка даде на българското представителство в настоящия Европейски парламент бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски.

Според Софиянски част от приоритети, които е трябвало да бъдат изпълнени през настоящия мандат на Европейския парламент са били премахването на шенгенския механизъм, влизането на България в еврозоната и предлагане на алтернатива на пакета "Макрон" от българските евродепутати.

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Софиянски заяви, че заедно с екип експерти са подготвили вариант на нова конституция:

"Днес България е в НАТО и Европейския съюз - по-съвременни, по-демократични образования. Това означава, че ние трябва да осъвремним нашата конституция така, че да заемем едно достойно място в Европейския съюз"

Според Софиянски президентът трябва да получи правото на законодателна инициатива. Областните управители той определи като "длъжност без функции". Бившият премиер смята, че те трябва да бъдат избирани директно.

"28-те области са прекалено много за една малка държава. България трябва да има 7 области", допълни той.

Софиянски смята, че управлението в България последните години е "комунистическо" и че трябва да се смени манталитета и да се разбере, че обществото дава на правителството, а министерски съвет са просто служители.

Повече от идеите на Софиянски за нова конституция гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са арестувани във връзка с убийството на журналистката Лайра МакКий
Двама мъже са арестувани във връзка с убийството на журналистката Лайра МакКий
Лиляна Павлова: Кандидатите на БСП не познават механизмите на евроинституциите
Лиляна Павлова: Кандидатите на БСП не познават механизмите на евроинституциите