Столичната община погва пиещите в парка и вдигащите шум

Пиенето на алкохолни напитки по улиците и парковете ще е забранено, но само ако е придружено с поведение, което нарушава обществения ред. Това разясни вносителят на новата наредба за обществен ред Иван Илиев, който е председател на Комисията по ред и сигурност в Столичния общински съвет. В проектонаредбата за първи път има и регламент за уличните артисти и музиканти, които ще трябва да представят творчеството си само на определени за това места.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
19:05, 10.10.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Животът

Нова наредба за обществения ред е необходима, защото сегашната е на повече от 15 години. Част от предложенията са да се забранят фойерверките и шумните купони в жилищните сгради след 22 часа. За тупане на покривка или килим през балкона глобата ще е от 100 до 300 лева. Наказания са предвидени и за организирането на гонки, както и за хората, които застрашават общественото здраве.

Иван Илиев - председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, СОС:
"Това е разливане на течности, химикали, горене на гуми, кабели."

Наредбата предвижда уличните музиканти да свирят само след позволение от Oбщината и на определени за това места, иначе ги грози глоба от 100 лв.

Известният гайдар Петър Бонев обаче не е съгласен с предложението. Ядосва се, че познава всички улични музиканти на София, а никой не го е потърсил за мнение.

Петър Бонев, гайдар:
"Аз свирих 30 години по цял ден, всеки ден, български песни в България. И ако дойде някой да ми казва на мен къде да свиря..."

Недоволни имаше и за точката, която забранява употребата на алкохол на публични места.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:
"Знаем много добре, че има компании в парковете, които след употреба на алкохол пречат на гражданите да се разхождат и на децата "да си играят и тогава категорично трябва да се намесва полицията.
Тоест, ако си пиеш кротко бира в парка няма проблем?

Иван Илиев - председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, СОС:
"Точно така. Тогава не попадаш в обхвата на наредбата. Няма значение какъв алкохол консумират, важното е да не нарушават обществения ред."

Шумът от строителните обекти също ще подлежи на сериозни санкции, както и свиренето на музикални инструменти в жилищните сгради. Ще бъдат глобявани и онези, които пускат прахосмукачки между 14 ч. и 16 ч., както и хората, които мият прозорците на колите си навън. Санкции са предвидени и за продавачите на печатни издания, които ходят между автомобилите. Промените вече са качени за разглеждане на сайта на общината, а общественото обсъждане ще е на 19 октомври от 13:30 ч. на ул. "Московска" 33.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изследване: Законите престояват в НС над 180 дни
Изследване: Законите престояват в НС над 180 дни
Кирил Домусчиев: Минималната заплата да се определя по формула
Кирил Домусчиев: Минималната заплата да се определя по формула