НОВИНИ

Кирил Домусчиев: Минималната заплата да се определя по формула

В студиото на „Още от деня“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заяви, че минималната работна заплата не трябва да се определя от правителството под натиска на синдикатите, а трябва да се изчислява по формула, която взима предвид много фактори. Според него тази формула ще доведе до това минималната работна заплата да е на 45% от средната, което би означавало, че тя ще расте постоянно.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 10.10.2017
5475
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Той оцени работата на индустрията в България като много добра, което показват последните данни на Националния статистически институт, според които ръстът на брутния вътрешен продукт на страната е към 4%.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: Коригираните данни на НСИ показват 4-процентов ръст на БВП, откъдето се вижда, че ръстът се дължи основно на индустрията, на индустриалното производство и на потреблението. Но за да расте потреблението, хората имат работа и доходи, могат да харчат. Факт е и ръстът на средната работна заплата, която за щастие не се определя от правителството, а от търсенето на работна ръка от предприемачите.

Според председателя на КРИБ е нормално в някои отрасли на индустрията да са против вдигането на минималната работна заплата, защото производителността на труда в тях е ниска. Той определи като неверни данните, че производителността на труда в България изпреварва тази на европейски държави като Германия.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: В последния момент синдикатите се отметнаха от уговорката, която имахме, да се въведе формула, според която да се взимат под внимание различни фактори и така да се определя минималната работна заплата. Но под натиск на синдикати социалният министър предлага промени, без да има логика, не е работещо.
;

Той добави, че никъде в Европа няма прагове, защото са били въведени като извънредна мярка и защото няма подобна практика никъде в Европа. Според Кирил Домусчиев намесата на държавата в бизнеса е вредна. Той допълни, че е нужен закон, който задължава управлението на държавните предприятия да се избира с конкурс.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре. Това е доказано навсякъде по света. Държавата трябва да помага, но не и да управлява определени сектори и да се бърка в работата им.

Във връзка с обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов за състоянието на Българския морски флот, който Кирил Домусчиев е приватизирал, той заяви, че изпълнява всичките си задължения, но понякога е изправен пред безизходица.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: Български морски флот беше тежка сделка, купихме дружеството с немските си партньори в пика на тази индустрия. Няколко месеца след като влязохме в дружеството, фрактовият пазар се срина. Имаше противоречащи си изисквания - по договор трябваше да намаля средната възраст на корабите, но повечето от тях бяха на 40 години. Тези провитерочеия те вкарват в безизходица - да направиш нещо добро за компанията, но да не изпълниш изискване и да те глобят.

Той допълни, че компанията е била спасена и е била на ръба да влезе в черния списък, заради напредналата възраст на съдовете в нея. Според него е важно да се гледа какъв е тонажът на корабите в дружеството, а не броят им, защото преди е имало множество малки по тонаж кораби, които не са били рентабилни. Домусчиев заяви, че ще подведе вицепремиера под съдебна отговорност.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: 90% от твърденията на Валери Симеонов са неверни. Ще го съдя, защото цяло лято слушам лъжи. Опитва да влияе на съда, което не е редно за политик от управлението. Смятам, че вицепремиерът има подбуди да ни атакува.

Кирил Домусчиев допълни, че е инвестирал стотици милиони в БМФ, заради което отхвърли твърденията, че се опитва нарочно да провали дружеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община погва пиещите в парка и вдигащите шум
Столичната община погва пиещите в парка и вдигащите шум
Здравният министър помогна на екип на Спешна помощ
Здравният министър помогна на екип на Спешна помощ