НОВИНИ

​Столичният общински съвет прие мерките за борба с мръсния въздух в София

Столичният общински съвет прие рекорден бюджет от милиард и половина лева за тази година. Приеха и нови мерки за борба с мръсния въздух.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
17:50, 25.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

С 44 гласа "за" и 4 "против" беше приет пакетът от мерки, които ще се прилагат при прогноза за мръсен въздух. Точно заради такава прогноза за днес и утре от общината призоваха шофьорите да не използват личните си автомобили, а градския транспорт. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че разработената от БАН система за ранно предупреждение гарантира 80% достоверност на прогнозата. Тя коментира и част от мерките срещу смога в София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Общината ще продължи да инвестира в по-добър, по-чист градски транспорт, в повече и по-добри паркове и градини, устойчиви решения на третиране на битовите отпадъци, в повече миене на улиците и почистване, когато температурите позволят.

И още мерки, свързани с автомобилите.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорт в Столичната община: Идеята да се паркира по булеварди се обосновава на това, че би следвало да се разреши по булеварди, които имат по три ленти за движение и където има градски транспорт, който бързо да откара хората до центъра на града. Това са булеварди като "Ботевградско шосе", "Владимир Вазов", "Рожен", "Царица Йоана".

При код за опасно мръсен въздух паркирането в синя и зелена зона ще бъде забранено. Въвеждането на безплатен градски транспорт ще е крайна мярка при дългосрочна прогноза за високи нива на фини прахови частици във въздуха. Всички тези мерки трябва да влязат в сила след две седмици. След близо 4-часов дебат общинските съветници приеха и бюджета на София. За тази година той е над 1 милиард и половина лева. Приоритетите:

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Повече средства за транспорт, за транспортна инфраструктура, образование и най-вече цялата инвестиционна програма, подчинена на стратегическия ни приоритет за по-чиста околна среда и по-чист въздух. Повече средства тази година залагаме за ремонт на квартални улици, на практика за първа година средствата за улици в кварталите са повече от тези за реконструкция на основни улици и булеварди.

Фандъкова обяви, че до май пробно ще бъдат пуснати няколко нощни линии на градския транспорт, които ще се движат през час. Ако проектът се окаже успешен, броят на линиите ще бъде увеличен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио с наказание за антисемитизъм
Лацио с наказание за антисемитизъм
Конкурс за красота за камили
Конкурс за красота за камили