НОВИНИ

Стопани, отглеждащи патици, излизат на протест

Стопани, които отглеждат патици, излизат на протест в понеделник пред Българската агенция за безопасност на храните. Това решиха след среща в град Раковски представители на бранша. Причината за недоволството е забраната за настаняване на малки патета във фермите за отглеждане. А рестрикцията е част от мерките, наложени от агенцията за ограничаване на заразата от птичи грип.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:30, 02.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Около 100 000 кокошки и патици в Пловдивско са заразени с птичи грип и предстои тяхното умъртвяване. За да не се разпространи заразата, от Агенцията по храните разпоредиха редица мерки, които стопаните трябва да предприемат.

Д-р Камен Янков - директор на Областната дирекция по храните - Пловдив: Извършване на ежедневни клинични прегледи на стадата. При най-малкото съмнение съобщаване, за да мога да се вземат навреме мерки.

Една от мерките, които предизвикват недоволството, е забраната птиците да се транспортират от люпилните до фермите. Потърпевши са десетки стопанства в Раковски, Първомай и околните населени места, които вече търпят сериозни загуби.

Иван Йовчев - председател на Професионална организация на производителите на водоплаващи птици: Колегите питат - излюпените какво да ги правим, да ги избиваме ли, тогава като няма да се настаняват, ще идвате ли да ги избивате, или как ще стане - не знаем. Ами, да ги дам ли, да ги разселим ли по фермите, които са по график. Ами не - не ги разселвайте. Ами пътни листи ще ни дадете ли? Не. Няма да ви дадем пътни листи.

В стопанствата, които отглеждат патици работят близо 20 000 души. Заради рестрикциите вече се налага да се освобождава персонал.

Иван Йовчев - председател на Професионална организация на производителите на водоплаващи птици: Ще стане по-скъпо патето. Ще се внесат със самолети от Франция, вместо да е излюпено в България.

Стопаните са категорични, че птичият грип не е тръгнал от патиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пресата в Турция и САЩ разкрива нови подробности за убийството на Хашоги
​Пресата в Турция и САЩ разкрива нови подробности за убийството на Хашоги
Басейни на Централната баня стават сцена на културни събития
Басейни на Централната баня стават сцена на културни събития