НОВИНИ

Български тираджии останаха блокирани в Истанбул и Анкара

Стотици български международни шофьори останаха блокирани с тежкотоварните си автомобили в турските градове Истанбул и Анкара и край тях през изминалата нощ. От Сдружението на Международните превозвачи заявиха, че към момента няма данни за бедстващи наши шофьори в южната ни съседка. Ситуацията в Турция ще доведе до загуби за транспортните фирми. Тепърва ще се изчисляват какви са техните размери.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
22:20, 16.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Опитът за преврат хваща стотици български шофьори по турските пътища. Превозвачите разказаха, че през нощта навсякъде е имало огромни задръствания. Жандармеристи и полицаи са забранили предвижването и шофьорите са били принудени да пренощуват на паркинги край магистралите и бензиностанции. Безсънна нощ прекарва пловдивчанинът Живко Славчев, който кара капачки от Истанбул за България.

Живко Славчев - шофьор: През нощта бях на паркинг. Преди мен имаше много камиони, много коли, много жандармерия. Камионите може би бяха 100-150 камиона, а леките коли бяха изключително много леки коли със семейства, мъже, жени и деца. Хората бяха паникьосани. По новините даваха непрекъснато за арестуване на военни, мостът затворен.

Най-много са били блокираните тирове в Истанбул. Десетки чакащи камиони е имало и на границата. По информация на Съюза на международните превозвачи, всички шофьори са имали в себе си вода и храна.

Йордан Арабаджиев - изп. директор на Съюз на международните превозвачи: Тези, които са по паркинги и по бензиностанции - там е по-лесно, могат да се справят със ситуацията. По-тежко е с онази част от нашите шофьори, които са в задръствания и не могат да ползват нито магазини, нито други обекти.

Днес преди обед блокадата е била свалена и шофьорите са продължили пътуването. Превозваческите фирми тепърва ще изчисляват какви загуби са претърпели.

Йордан Арабаджиев - изп. директор на Съюз на международните превозвачи: При всички положения ще има загуби, както по отношение на бързо разваляеми стоки, така и по отношение на срокове и доставка , но да се надяваме, че предвид форсмажорните обстоятелства тези загуби ще бъдат минимални.

При ново ескалиране на напрежението на шофьорите се препоръчва да търсят помощ от консулствата ни в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опашка от чакащи на ГКПП Малко Търново
Няма опашка от чакащи на ГКПП "Малко Търново"
САЩ са готови да сътрудничат на Турция
САЩ са готови да сътрудничат на Турция