НОВИНИ

Премиерът: Засега няма опасност от бежанска вълна заради ситуацията в Турция

У нас държавните мъже следят напрегнато и с тревога случващото се в южната ни съседка. Още през нощта премиерът Борисов събра шефове на спецслужби и министри. В ранния следобед ги свика отново. Този път на срещата беше и турският посланик в България Сюлейман Гьокче. Премиерът увери след срещата, че към момента няма опасност от бежанска вълна към България. Борисов призова българите да не пътуват в Турция. Той увери, че имат готовност да се погрижат за всеки наш сънародник, който се намира там.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:16, 16.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Кабинетът с тревога следи събитията в Турция, посочи премиерът. Той обясни, че според информацията на службите ситуацията по границата е спокойна, но даде да се разбере, че опасността за страната ни от мигрантски натиск още не е изключена.

Бойко Борисов - министър-председател: Някъде около 230 войници допълнително сме подсилили гранична полиция в региона, защото може да се очаква все пак натиск. Към момента нашите дежурни, граничарите, корабите ни в Черно море не дават никаква индикация за бежанска вълна. Мигрантите, които са около 3 милиона в Турция, са си в лагерите, спокойни са, няма движение и раздвижване, и въпреки това се разбрахме с турската страна да усилим патрулите - и те, и ние, за да имаме абсолютната гаранция, че няма да се получи някакво брожение. Рискът беше голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация, защото по конвенцията тогава ставаме първа сигурна страна и знаете какво следва от това заключение, ако си първа сигурна страна. Трябва да приемаш всички, които бягат. Така че засега се разминахме и дано всичко се успокои и да се търси политическо решение, това винаги съм го казвал.

Борисов увери, че най-важното за управляващите е да се погрижат за всеки български гражданин, който се намира в Турция.

Бойко Борисов - министър-председател: Въпреки всичко продължавам да считам, че все още конфликтът не е напълно локализиран от това, което имам като информация, затова препоръчвам на всички най-горещо да отложат пътувания, за да не поставяме всички в екстремна ситуация. Държим самолет в готовност, бихме могли да помагаме, но все още не е достатъчно стабилна ситуацията там и рисковете биха били големи, защото виждате, че става въпрос за преврат, в който участват Ф16 и най-съвременни хеликоптери, които хвърлят бомби и стрелят с ракети, тъй че дори за гражданската авиация не е много сигурно.

Премиерът се надява да се намери трайно мирно решение в Турция и да няма спирала от насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Амнести интернешънъл призова Турция да не прилага смъртното наказание
"Амнести интернешънъл" призова Турция да не прилага смъртното наказание
След опита за военен преврат в Турция
След опита за военен преврат в Турция