НОВИНИ

Стъпка към премахване на гео-блокирането

Европейският парламент поиска да се прекрати практиката на т.нар. геоографско блокиране - това е забрана за достъп до електронно съдържание в зависимост от страната, където се намира потребителят. Ако забраната падне, хората ще могат да гледат телевизионни или други предавания в целия Европейски съюз.

Владислав Велев
от Владислав Велев
21:53, 21.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
стъпка премахване гео блокирането

Заради различните национални закони и обвързаност с авторското право за всяка страна поотделно, сега националните програми БНТ1 и БНТ2, например, могат да се гледат по интернет само от България. По същия начин и съдържанието на видеопортала на ББС е достъпно само във Великобритания.

Това е отживелица и хората трябва да имат достъп до съдържание в целия Европейски съюз, смята Европейският парламент. Той поиска Европейската комисия да изработи такива закони, че от една страна - да се запазват интересите на бизнеса, от друга - потребителите да имат по-голям избор. Евродепутатът Ангел Джамбазки подчерта, че в случая трябва да се действа внимателно, за да няма ощетени:

Трябва да се наблегне и на уеднаквяването на условията за пазаруване по интернет и във физическите магазини, каза евродепутатът Ева Паунова.

Европейската комисия, заедно с Европейския парламент, имат амбицията да променят и начина на образуване на цените на пощенските услуги. Сега има парадокси.

Например изпращането на колет от австрийския град Парндорф до словашката столица Братислава - на около 30 километра, струва няколко пъти повече, отколкото изпращането на същия колет до другия край на Австрия на 500 километра. Много онлайн търговци се оплакват, че това пречи на бизнеса им и трябва да бъде променено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 души са обгазени с фреон в Пазарджик
9 души са обгазени с фреон в Пазарджик
Дейвид Камерън: Излизането на Великобритания от ЕС не е на всяка цена
Дейвид Камерън: Излизането на Великобритания от ЕС не е на всяка цена