НОВИНИ

9 души са обгазени с фреон в Пазарджик

Девет души от Пазарджик са настанени в токсикологията на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив след обгазяване с фреон. През нощта в отделението са били приети семейство - майка, баща и синът им, както петима пожарникари и медицински екип, пристигнали на мястото на инцидента в Пазарджик. Общата бройка на хората, потърсили лекарска помощ в болницата в Пазарджик със симптоми на обгазяване е близо 20.Вижте репортажа на Мариела Хубинова, Марияна Димитрова, Димитър Рочев и Васил Гърков.

bnt avatar logo
от БНТ
22:17, 21.01.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

24-годишен младеж се опитвал да разреже бутилка, приличаща на газова, която била закупена от пункт за вторични суровини, без никакви обозначения по нея. Смятал да я преправи. При отварянето й изведнъж се почувствал зле.

Майката Елена: Започна да повръща, припадна на земята, започна да се съблича, но беше адекватен щом съумя да ми каже, че е отворил бутилка.

Майката веднага се обадила на 112. След минути пристига екип от 7 пожарникари и медици от спешна помощ. Майката и бащата също се почувствали зле и заедно със сина им са откарани в Пазарджишката болница. По-късно всички, които са имали пряк контакт с пострадалите, също се оплакват от главозамайване, парене в очите, сърцебиене и дразнене в гърлото.

Василка Манолова - санитарка: С маски сме, обаче то през маската се усеща една особена, много специфична миризма, точно тук усещам метален вкус.

През нощта състоянието на семейството и пожарникарите се влошава и за това са откарани в токсикологията в Пловдив. Оттам казаха,че най-вероятно пострадалите са вдишали газ фреон с изтекъл срок на годност, който от години е забранен за употреба.

Проф. Д-р Янко Илиев - клиника по токсикология УМБАЛ "Свети Георги": Това е газ фреон, чието съдържание е въглеводороди, които са халогенирани и обогатени с флуорни атоми , което обяснява и клиничните оплаквания.

Най-тежко пострадалите от обгазяването ще бъдат изписани от болницата в Пловдив до 48 часа.

Районната прокуратура в Пазарджик вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за изясняване на случая, тъй като е създадена опасност за човешкото здраве най-вероятно от неправилно съхранение на опасни вещества.

Миро Стоянов - говорител на РД на МВР Пазарджик: Бутилката е много стара явно с години е съхраняване някъде, изложена на силно въздействие на влага, защото е ръждясала.

Назначена е експертиза за установяване на вида на веществото в бутилката, а пунктът, откъдето е закупена, ще бъде проверен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Шестима души са убити в полицейска операция в Кайро​
​Шестима души са убити в полицейска операция в Кайро​
Стъпка към премахване на гео-блокирането
Стъпка към премахване на гео-блокирането