НОВИНИ

Акушерката, пребила бебе, проговори

Случайно или не за деня, в който отбелязваме Бабинден по стар стил, беше насрочено делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя се изправи пред съда с обвинението,че на 18 април е пребила почти до смърт новородената Никол в частната болница "Софиямед". Защитата на акушерката и днес използва като аргумент лошите условия на труд и 24-часовите смени. Съдът така и не даде ход на делото заради неизяснени обстоятелства.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
21:18, 21.01.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

На влизане в съдебната зала акушерката Емилия Ковачева за първи път проговори пред журналисти. Каза, че не е виновна.

Емилия, кажете какво се случи?

Емилия Ковачева, акушер: Не мога сега, нищо да кажа. Не чувствам вина за инцидента. Камерите много неща могат да показват.

А камерите показват,че през април миналата година акушерката е нанесла множество силни удари по главата и телцето на бебето, опитвала се е да го задуши. Случай, потресъл с жестокостта си цяла България.

Също толкова хладнокръвно Емилия Ковачева коментира и доказателствата, че освен на Никол, е посягала и на още четири бебета.

Емилия Ковачева, акушер: Има родови травми, за които ме обвиняват, че съм виновна.

След дълги пререкания между защитата и обвинението делото беше отложено за средата на март. Адвокатът на Ковачева поиска време, за да се запознае със записите от охранителните камери, които документират ужасяващата нощ.

Без да е гледал записите, както твърдеше в съдебната зала, той се усъмни,че е възможно те да са манипулирани. Наблюдаващият прокурор припомни, че по време на разследването са иззети всички записи от камерите в отделението по неонатология, които се пазят и са гледани прецизно. Сървърите на болницата са архивирали седем нощни дежурства на акушерката.

Николай Христов, наблюдаващ прокурор: За тези седем дежурства, ние установяваме на четири от тях, тя е увреждала деца, като увредата на децата в ден, когато тя е била дежруна е на повече от едно дете.

В съдебната зала присъстваха майката и бащата на Никол, по време на заседанието те са държаха за ръце. Когато адвокатът на семейството припомни нощта, в която акушерката Емилия Ковачева е нападнала безащитната Никол, майка й се разплака.

Какво мислите за делото днес и за протакането?

Румен Димитров, баща на пребитото бебе: Аз имам предложение към него. Г-н Янев. Първото, което е да отиде при г-н Плевнелиев, и да поиска орден "Стара планина" за госпожата, за извънреден труд, че е положила. Това го казвам напълно сериозно. Да я канонизираме. Защото всички млади хора, както и ние, се върнахме към църквата да се молим детето ни да оживее.

Родителите на битото бебе Никол предявиха иск за 400 000 лева срещу обвиняемата акушерка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Камерън: Излизането на Великобритания от ЕС не е на всяка цена
Дейвид Камерън: Излизането на Великобритания от ЕС не е на всяка цена
Павел Павлов: Вероятно двамата мъже са причинили лавината
Павел Павлов: Вероятно двамата мъже са причинили лавината