​Строителите излязоха на мирен протест в София

Строителите излязоха на мирен протест в София. Причината - обвиненията на левицата, че в сектора се работи непрозрачно и некачествено. От 7.00 часа тази сутрин те изкараха камиони и тежка строителна техника по бул.„Цариградско шосе". Междувременно представители на камарата на строителите внесоха подписка в парламента и в Министерския съвет и се срещнаха с председателя на НС Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:14, 12.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Протестиращите са силно обезпокоени от атаките напоследък към тях и настояват отговорните институции да вземат отношение и да им помогнат. Не са съгласни с използването им за политически цели. С публичните твърдения, че са корумпирани, че има много корупция в сектора и некачествено строителство, без това да бъде потвърдено и доказано със съответните данни. Искат и законодателни промени, заради което се срещнаха с председателя на НС Цвета Караянчева.

Инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България: Искаме да се спре политическото говорене и да се спрат да ни ползват за евтин популистически трикове, с които по някакъв начин някой иска да си направи лесен пиар. Това, което искаме да направим е, да си подредим бранша, да имаме последователност на задачите, които ни предстоят и най-важното, което апелираме чрез вас, е да спрем да даваме лоши послания към Европа.
Цвета Караянчева, председател на НС: Подкрепям българските строители. Осъждам всеки опит за дискредитация, както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и в чужбина. Говорихме и за това да направим работна група с представители от всички парламентарни групи, специалисти по темата, искам да подчертая, не хора, които си правят евтин политически пиар. И да направим съответните законодателни промени. В тази работна група, по мое предложение ще влязат представители на МРРБ.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Строителният бранш в България трябва да бъде подкрепен от всички, защото това са хора, които живеят в България, работят в България и всички трябва да бъдем отговорни браншът да е силен, така че качествените строители, добрите строители да не напускат България да работят в чужбина.
Румен Радев, президент на Република България: Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това за мен означава да има целесъобразни и с голяма обществена значимост проекти. Да има прозрачни и честни обществени поръчки, да има такива условия, че всеки лев да отива по предназначение.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест в Ямбол в защита на фермата, в която бяха открити болни животни
Протест в Ямбол в защита на фермата, в която бяха открити болни животни
Възстановена е работата на Европейския парламент в Страсбург
Възстановена е работата на Европейския парламент в Страсбург