Йордан Арабаджиев: Заложеното в Пакет "Мобилност" е удар срещу икономиката ни

Към момента фазата на обсъжданията по Пакет "Мобилност" в Съвета на Европа е приключила, там нещата вече са решени. Топката е в Европейския парламент, до 10 януари няма какво да се случи, за да кажем, че тогава няма да има протест. Нямаме друг ход, освен протест, за да бъде чут нашият глас. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Съюза на превозвачите в България.

от БНТ
07:29, 12.12.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Ако рестрикциите бъдат приети, ще се стигне до фалит на малки и средни предприятия, големи фирми ще прелокират бизнеса си, а икономиката ни ще загуби сериозен дял от БВП. Това е удар срещу българската икономика, не само срещу превозвачите, предупреди Арабаджиев.

По думите му превозвачите ни ще загубят конкурентоспособност, тъй като това ще доведе до увеличение на административните разходи.

Йордан Арабаджиев: Пакет "Мобилност" има за цел превозвачите от Източна Европа да бъдат изтласкани от единния пазар. В началото единомислещите страни формираха блокиращо малцинство. Чехия и Словакия явно нещо са изтъргували и подкрепиха общия подход. Това може да е и заради конкуренцията на български и румънски превозвачи. Може да има и нещо обещано като политически елемент.

Следва политическо решение, от следващата седмица българските превозвачи започват срещи с евродепутати и политици, за да може те да обяснят по линия на европейските политическите семейства до какво ще се стигне в крайна сметка, ако Пакет "Мобилност" бъде одобрен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Владислав Велев: Коледният базар в Страсбург и преди е бил мишена на терористи
Владислав Велев: Коледният базар в Страсбург и преди е бил мишена на терористи
Владимир Чуков: Нападателят от Страсбург е трябвало да бъде арестуван след обир
Владимир Чуков: Нападателят от Страсбург е трябвало да бъде арестуван след обир