НОВИНИ

Сценарист от "Под прикритие" стана учител на смолянски младежи

Сценаристът на хитовия сериал на БНТ "Под прикритие" Александър Чобанов влезе в ролята на учител за 20 младежи от Смолян. За трета поредна година той ръководи школа по творческо писане в родния си град. Може ли писането да предизвика интерес у младите хора и дори да се превърне в професия за някои от тях? Отговор на този въпрос потърси кореспондентът ни Величка Петкова.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
11:25, 02.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Намираме групата младежи в най-естественото място за школа по творческо писане - библиотеката. Атмосферата е творческа, а участниците още в първия ден разбиват мита, че днешните младежи не четат.

Александър Чобанов - писател и сценарист: "Изненадаха ме с много заглавия и автори, които аз не познавах, а те са изчели доста сериозно количество книги се оказва и трябва да ги догоня".

А иначе, в неформалната обстановка Александър Чобанов преподава "а-бе"-то на писателския занаят. Целта му е да покаже различен път за реализация.

Александър Чобанов: "Има и друг път, по който те могат да се развиват и това е пътят на изкуството, дали ще е писане, или ще е музика или изобразително изкуство, не е толкова важно, колкото, че съществува този път и е пред тях".

Студентката Виолета Трендафилова участва в школата за втора поредна година. Освен че обича да чете, вече е запалена и по писането. Все още не е убедена, че това може да се превърне в професия, с която да си изкарваш хляба в България. Но за сега ѝ стига да пише.

Виолета Трендафилова: "Това, което ние правим тук е да се разтоварваме с това - с писането. Общо взето, когато се натовариш и мозъкът ти търси начин да излее всичко това е - листа е най-добрият вариант".

В процеса на работа неминуемо възникват въпроси и за хитовия сериал "Под прикритие".

Александър Чобанов: "Дали ще има нов сезон, дали няма да има нов сезон, какво се случва с еди кой си персонаж и така нататък. Но това си е част от моята хитрост да ги привлека в библиотеката, за да заговорим вече за други неща, за по-сериозни автори. Защото от друга страна пък писането на сценарии си е също отделен занаят, който те могат да научат".

За младежите школата ще завърши с импровизирано литературно четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар на сметището в Шумен обгази града
Пожар на сметището в Шумен обгази града
Зрелостниците сами се осигуряват здравно
Зрелостниците сами се осигуряват здравно