​Сватба между малолетни в пазарджишкото село Априлци

Момиче на 13 години беше омъжено за момче на 12, без граждански блак, защото законът не го допуска. Местните възприемат женитбата на деца като нещо нормално и коментират, че често се случвало да се женят деца, които са братовчеди.

от Антоанета Чакандракова
19:41, 01.10.2016
11533
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

С пищна софра и оркестър днес две семейства ожениха децата си,които нямат навършени дори 14 години. Сватбарите ни посрещнаха ядосани.

Екипът ни не бе допуснат до тържеството. Родителите категорично отказаха да обяснят защо децата им се женят толкова рано.

Марияна Христова - жител на село Априлци: Такива са им традициите. - Но те са малки?! - Малки са, да. Много са малки. Не е редно, но след като майката и бащата им позволяват.

В село Априлци живеят малко над 500 души, 90% от тях са роми. Женитбата между непълнолетни тук е дълголетна традиция. Местните възприемат за нормално децата им да се женят още докато са малки. Затова никой не се изненадва от възрастта на двойката.

- Те имат родители. Всяко си има глава на раменете да помисли.

- А, това си е лична тяхна работа.

Ирина Цокова - жител на село Априлци: Около 16 и под 16-годишни. Много рядко е над тази възраст. Което за мен е недопустимо. За тях няма каквато и да е вътрешна наредба, която да ги ограничава.

- Над 16 е нормално горе-долу, поне да са по-зрели. - А защо тези родители са избрали да ги оженят толкова малки? - Мисля, че не е в тях причината. - А в кой? - В децата сигурно.

Децата са трети братовчеди. Те не подписаха официално брак, а той се основава само на церемония и празненство. Много от малолетните двойки живеели по този начин.

Ирина Цокова - жител на село Априлци: Просто си живеят така. Плащат им се някакви помощи от общината. Има, които живеят 15-20 години на семейни начала. Получават някакви помощи, но брак не сключват. Това за мен е изнудване на държавата.
Марияна Христова - жител на село Априлци: Мисля, че те не са виновни. То трябва със закон да се забрани това нещо.

Кметът на селото отказа коментар. Екипът ни разбра, че тук всяка седмица идва социален работник, но се занимава с помощите, а не с ранните ромски бракове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гласът на града - Йонко Иванов. Имат ли права пешеходците на пешеходната пътека?
"Гласът на града" - Йонко Иванов. Имат ли права пешеходците на пешеходната пътека?
Отбелязваме празника Покров Богородичен
Отбелязваме празника Покров Богородичен