НОВИНИ

Съвети на планинските спасители за безопасен туризъм в Пирин

Много хора отиват на излети или преходи в планината неподготвени, без добра екипировка и без застраховка - отново предупреждават спасителите. В момента условията в Пирин са добри, но хората трябва да избират внимателно откъде минават.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:33, 23.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
съвети планинските спасители безопасен туризъм пирин

Планинската застраховка струва около 30 лв. и важи за цялата година. Планинските спасители съветват всички туристи да си правят застраховка, тъй като ако се наложи да бъдат спасявани, тя покрива разходите по акцията. Все по-чести са случаите, в които хората не са информирани от техния водач дали имат планинска застраховка.

Диана Нушева: Не сме правили застраховка, съпругът ми се беше замислил, но тъй като до сега не ни се е налагало и не сме правили, може би за в бъдеще. Но сега си правим плановете според възможностите, не смятам, че може нещо да се случи.
Михаил Климов, Планинска спасителна служба - Банско: Някои хората не знаят, точно къде са тръгнали или водачът не им е преценил точно техните възможности.

Планинските спасители съветват хората да излизат в планината с подходящо облекло и винаги със заредени телефони. Евгения Димитрова от години прави преходи, казва, че винаги проучва предварително пътя, по който трябва да мине.

Евгения Димитрова: Да гледат сериозно на тези неща, защото който отива във високата планина, рискува живота и здравето си. Освен това застрашава живота и на тези, които се опитат да го спасят.
Владимир Димитров: Има хора, които децата си водят по този начин, смайвам се като видя някой така с малки деца тръгнали с джапанки към върха. За мен това е доста несериозно и рисково, но всеки преценява сам за себе си.

Планинските спасители съветват преди излет в планината туристите винаги да проверяват метеорологичните условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърна се 35-ият ни контингент от Афганистан
Завърна се 35-ият ни контингент от Афганистан
Оставиха в ареста двама от полицаите от схемата с крадени луксозни коли
Оставиха в ареста двама от полицаите от схемата с крадени луксозни коли